Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle Plameco dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
9.0 van 3295 beoordelingen

Plafond stucen: waar moet u op letten?

Als je een plafond hebt met beschadigingen, scheuren en vlekken, dan kun je overwegen om het plafond te repareren. Indien schilderen, zoals wij in de vorige blogtekst beschreven, niet meer gaat lukken, dan is stucen een goede optie. Er zijn verschillende soorten stucwerk beschikbaar om je oude plafond weer mooi glad te maken. Waar moet je op letten?

Spacspuitwerk

Spacspuitwerk is een veel gekozen methode bij stucwerk. De stucadoor brengt dit razendsnel direct aan op uw plafond, in 2 lagen. De eerste laag vult kleine gaatjes en kleine oneffenheden. De 2e laag vormt de korrelstructuur. Je kunt zelf de dikte van de korrel bepalen. Wil je een plafond in een andere kleur? Dan kun je dit meteen laten doen! Dat scheelt naderhand weer een schilderbeurt.

Voor spacspuitwerk moet je plafond dus wel al effen zijn. Te grote scheuren en oneffenheden zouden anders van tevoren aangepakt moeten worden ter voorbereiding. Indien het plafond erg beschadigd is, dan gebeurt dit meestal met gipsplaten, die vervolgens worden voorzien van spacspuitwerk.

De gemiddelde kosten voor spacspuitwerk door een stucadoor liggen tussen de 5 en 11 euro per m2, inclusief materiaal, loon en btw.

Sausklaar maken

Wil je toch liever een glad plafond in plaats van korrels? Dan kun je kiezen voor een sausklaar plafond, dat je daarna zelf, of door een schilder, kunt laten schilderen.

Een sausklaar plafond wordt door de stucadoor handmatig geheel glad gemaakt. Er wordt een gipslaag van 3-5 mm aangebracht. Tenzij het plafond erg beschadigd is natuurlijk, dan is de gipslaag mogelijk wat dikker. Als het plafond weer mooi glad en hersteld is, kun je het (laten) schilderen.

De kosten voor een glad, sausklaar plafond liggen iets hoger dan bij spacspuitwerk, omdat er meer werk in zit voor de stucadoor. De kosten liggen op ongeveer 14-23 euro per m2, inclusief materiaal, loon en btw.

Effecten bij stucwerk

Alhoewel spacspuitwerk en handmatig stucen de meest gangbare methodes zijn, is er heel veel mogelijk als je wil laten stucen.

Met schuurwerk krijg je een bijzonder effect van halve maantjes over het gehele plafond. Dit breekt een groot plafond wat op en creëert een speels effect. Je kunt ook kiezen voor het aanbrengen van ornamenten om uw kamer meer karakter te geven. Ornamenten zijn allang niet meer zo sierlijk en ouderwets als sommige denken. Een mooie sierlijst kan in een modern ingerichte kamer ook prachtig staan. Als je toch het plafond gaat aanpakken, dan is dit een goed moment om ook over dat soort elementen na te denken.

Stucwerk laten doen door een stucadoor

Vooral als je zelf geen ervaring hebt met stucen, dan kun je er beter voor kiezen om hetplafond door een professionele stucadoor te laten repareren. Zelfs voor de meest ervaren doe-het-zelfers is stucen, en dan vooral een plafond stucen, een zware klus.

Stucwerk moet snel en vakkundig gebeuren. Het stucwerk droogt snel, het moet vlot aangebracht worden en er uiteindelijk perfect glad uitzien. Door de hele tijd boven je hoofd te werken, is het erg zwaar. Als het niet meteen goed gebeurt, dan moet de stucadoor straks het werk opnieuw doen en heeft hij extra werk aan het glad maken van het plafond. Of de verkeerd aangebrachte laag zal zelfs verwijderd moeten worden!

Liefst is de stucadoor natuurlijk al eens bij je thuis geweest om de situatie te bekijken, ontvang je een goede offerte die past binnen de gangbare prijzen en overleg je over de juiste voorbereiding. Waarschijnlijk zal de stucadoor, vooral bij handmatig stucen van een groot plafond, een steiger in de kamer zetten. Wellicht moet u wat meubels verplaatsen of verschuiven.

Een plameco spanplafond als alternatief

Mocht je wél een nieuw, glad plafond willen, maar géén steiger in uw kamer willen en ook geen grote meubels willen verplaatsen, dan is er nog een mogelijkheid die wij u graag bieden: het Plameco spanplafond.

Deze plafonds zijn net zo glad en strak als handmatig aangebracht stucwerk maar vereist geen schilderwerk meer. Je kunt het spanplafond is allerlei kleuren of kleurencombinaties laten maken, ook als fotoplafond.

Grote meubels kunnen blijven staan en de klus is binnen een dag geklaard. Het spanplafond, dat bestaat uit sterkte, elastische kunststof, wordt ongeveer 5 centimeter onder uw oude plafond aangebracht. Je oude, beschadigde plafond is dus niet meer te zien!

Je kunt bij het spanplafond ook kiezen voor plafondversiering en je kunt ook spots laten zetten in uw spanplafond; iets dat bij een gestuct plafond niet mogelijk is.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wil je weten of jezou moeten kiezen voor schilderen, stucwerk of toch beter een nieuw spanplafond? Vraag dan gerust eens een onafhankelijke adviseur langs!

 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer