Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Hoogteverschillen in plafonds: voor- en nadelen

Tegenwoordig geldt er een minimale plafondhoogte van 2,60 meter bij de bouw van nieuwe huizen, maar dat is niet altijd zo geweest. Daarom zijn er nu huizen met verschillende plafondhoogtes. Van herenhuizen met enorm hoge ruimtes, tot visserswoningen met lage plafonds. Er bestaat dus een groot hoogteverschil in plafonds.

Zowel een hoog als een laag plafond kent voor- en nadelen. Het is handig om op de hoogte te zijn van deze voor- en nadelen als je het meeste uit jouw plafond wilt halen. Of je nu de keuze hebt tussen een hoog en een laag plafond, of vast zit aan de huidige plafondhoogte. Daarom zetten wij in deze blog de voor- en nadelen van verschillende plafondhoogtes uiteen.

Plameco spanplafonds: voordelen en nadelen van hoge en lage plafondsEen spanplafond van Plameco is bij zowel hoge als lage plafonds een perfecte oplossing voor plafondrenovatie.

1. Hoogteverschillen in plafonds

In 2003 is er in Nederland een wet aangenomen die stelt dat een plafond minimaal 2,60 meter hoog moet zijn. Je zult dus geen nieuwe woningen meer tegenkomen met een laag plafond. Voor 2003 hadden architecten en aannemers echter meer vrijheid als het gaat om de hoogte van plafonds.

Dat is ook te zien in de periode voor de invoering van de nieuwe wet, de jaren ‘80 en ‘90. In die tijd waren plafonds doorgaans een stuk lager dan wat we nu gewend zijn. Waar de gemiddelde hoogte van een plafond nu rond de 2,70 meter ligt, was dat in de jaren ‘80 en ‘90 2,40 meter. Dat is dus een verschil van maar liefst 30 cm, zo’n verschil valt direct op als u een ruimte binnenkomt.

Opvallend genoeg is het niet zo dat de plafonds altijd lager zijn geweest dan nu. In de jaren ‘60 en ‘70 lag de gemiddelde plafondhoogte rond hetzelfde niveau als nu, zo’n 2,60 meter tot 2,70 meter. Er is dus een golfbeweging te ontdekken als het gaat om de trend in plafondhoogte.

Als we nog verder teruggaan in de tijd zien we dat de sociale klassen een grotere rol gaan spelen in de hoogte van het plafond. Hoge plafonds waren, en zijn wellicht nog steeds een beetje, een teken van rijkdom. Kijk maar naar de grachtenpanden van Amsterdam, oude pastorie huizen of herenhuizen uit de gouden eeuw. Aan de andere kant van het sociale spectrum hadden we de arbeiders, boeren en vissers die in lage huizen woonden.  

2. Een hoog plafond

Afhankelijk van de periode waarin jouw huis gebouwd is, heb je dus een hoog of een laag plafond. Zoals we al zeiden waren hoge plafonds vroeger een teken van rijkdom. Ook vandaag de dag zien we een hoog plafond nog steeds als een luxe. Die luxe heeft echter voor- en nadelen.

Plameco spanplafonds: verbeterde akoestiek door geluidsabsorberend materiaalOm de galm in deze hoge ruimte tegen te gaan, werd akoestisch materiaal van Plameco geïnstalleerd achter het spanplafond.

De voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van een ruimte met een hoog plafond is natuurlijk dat je meer ruimte hebt. Ten eerste voelt een ruimte stukken groter als er een hoog plafond is, waardoor een kamer met een kleine oppervlakte toch ruim aan kan voelen. Behalve dat de ruimte groter aanvoelt, heb je ook daadwerkelijk meer ruimte. Deze extra ruimte kun je bijvoorbeeld gebruiken door een grote boekenkast neer te zetten, een schilderij op te hangen, een muurschildering te maken, of een kroonluchter op te hangen.

Hoe hoger het plafond hangt, hoe hoger de muren zijn. Deze extra hoge muren kun je goed gebruiken om extra hoge ramen te plaatsen. Hierdoor kun je een enorme hoeveelheid daglicht naar binnen halen, wat het ruime gevoel alleen maar versterkt. Daarnaast hebben hoge ramen, net als een hoog plafond, een associatie met luxe, stijl en klasse.

Plameco spanplafonds: verlichting in de hoge ruimte, de keukenBij hoge plafonds kunnen accenten worden aangebracht door de juiste verlichting. Hierdoor oogt de ruimte een stuk huiselijker.

De nadelen

Hoewel hoge plafonds er heel mooi uit kunnen zien en je ruimte groter kunnen laten lijken dan het is, zitten er ook enkele nadelen aan een hoog plafond. Ten eerste: de kosten. Of je nu een nieuwbouw huis wilt kopen of je oog hebt laten vallen op een ouder huis, hoge plafonds zijn doorgaans duurder dan lage plafonds. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis heb je soms zelfs de optie om het plafond 10 of 20 centimeter te verhogen. Tegen betaling uiteraard.

Maar een hoog plafond is niet alleen goedkoper op het moment van aanschaf. Ook in je maandelijkse kosten zul je een verschil merken tussen hoge en lage plafonds. Zoals je waarschijnlijk wel weet stijgt hete lucht op. In een ruimte met een hoog plafond raak je daarom een hoop warmte kwijt, dat gaat boven in je kamer hangen waar je er geen profijt van hebt. De stookkosten zullen daarom hoogstwaarschijnlijk hoger zijn bij een hoog plafond.

Daarnaast is een hoog plafond lastiger in onderhoud dan een laag plafond. Je kunt het plafond minder makkelijk een likje verf geven, schoonmaken of opnieuw stuken. Zelfs een lampje vervangen kan lastiger zijn met een hoger plafond. Gelukkig krijg je hier pas echt last van alsje een bijzonder hoog plafond hebt, zoals in een herenhuis. In een huis met een plafond van 2,70 meter zullen deze problemen minder groot zijn.

hoog spanplafond, laag spanplafondRenovatie van hoge plafonds is in sommige gevallen een grote uitdaging. Spanplafonds van Plameco bieden een duurzame oplossing voor hoge ruimtes dankzij het gecertificeerde plafondsysteem inclusief verschillende opties in verlichting en akoestiek.

3. Een laag plafond

Hoge plafonds kennen dus verschillende voor- en nadelen. Hetzelfde geldt voor lage plafonds. Als je een huis uit de jaren ‘80 of ‘90 hebt, of in een oude arbeiderswoning woont, heb je waarschijnlijk te maken met een laag plafond. Wat zijn de voor- en nadelen?

Lage spanplafonds woonkamer

De voordelen

Eén van de grootste voordelen van een laag plafond is dat je weinig moeite hoeft te doen om de ruimte verwarmd te krijgen. Door het lage plafond blijft alle warme lucht ook laag hangen waardoor je minder geld kwijt bent aan stookkosten. Daarnaast zijn huizen met een (relatief) laag plafond ook goedkoper in aankoop. Zelfs in de inrichting kun je kosten besparen. Als je een laag plafond hebt, heb je namelijk minder en kleinere meubels nodig om de kamer op te vullen.

Daarnaast voelt een ruimte met een laag plafond al snel gezellig aan. Het lage plafond voelt knus aan, en zeker als de verwarming aan staat wordt het er al snel lekker warm. Daarnaast kan het ook erg prettig zijn om uw plafond binnen handbereik te hebben. Lampen vervangen, het plafond schilderen en spinnenwebben verwijderen wordt zo een stuk gemakkelijker.

Door het plafond licht te maken in contrast met de rest van de ruimte, lijkt deze veel opener en wordt de ruimte optisch vergroot.

De nadelen

Een laag plafond heeft ook nadelen. Zo kan het gezellige en knusse gevoel van een laag plafond omslaan in een claustrofobisch gevoel, iets wat je uiteraard niet wilt. Gelukkig kun je het plafond hoger laten lijken dan het is. Zo houdt je de gezelligheid van een lage ruimte, maar voel je jezelf nog wel op je gemak.

Daarnaast kunnen ruimtes met een laag plafond snel donker aanvoelen. De lage muren dwingen je niet alleen om kleinere ramen te nemen, omdat de ramen lager moeten hangen haal je minder daglicht in huis dan met een hoog plafond. Als je een laag plafond hebt is het dus belangrijk om de juiste verlichting te kiezen.

Plameco spanplafonds: met de juiste verlichting kan een ruimte met een laag plafond groter lijken.Met een slim verlichtingsplan maak je ruimtes met een laag plafond optisch groter. De in het Plameco-plafond geïntegreerde LED-strip strekt de ruimte optisch naar boven uit. Bovendien is de verlichting naar wens in te stellen.

>Plameco spanplafonds: badkamer met LED-strip verlichtingEen hoogglans plafond weerkaatst het licht en laat de ruimte groter lijken.

4. Plafonds van Plameco

Zowel hoge als lage plafonds hebben dus voor- en nadelen. In deze blog hebben we die voor je uiteengezet, nu is het aan jou om het meeste uit het plafond te halen. Geniet van de extra ruimte die een hoog plafond biedt of benut de gezelligheid van een laag plafond.

Of je nu een hoog of laag plafond heeft, bij Plameco kun je terecht voor de mooiste plafonds en professioneel advies. Plameco is een erkende maker van hoogwaardige plafonds en expert op het gebied van plafondverlichting.

Onze adviseurs kunnen je ook helpen om het meeste profijt te halen uit jouw plafondhoogte. Zo kunnen we bijvoorbeeld met een fotoplafond van Plameco ervoor zorgen dat de ruimte optisch groter lijkt. Een andere optie is het lager maken van het plafond, waardoor de ruimte een knusser gevoel geeft.

De LED-strip in het midden van het plafond is alleen zichtbaar wanneer het licht aanstaat. Als het licht is uitgeschakeld, doet niets vermoeden dat hier een slim verlichtingsplan achter het plafond is verborgen.

Donkere plafonds zijn ontzettend trendy, mits de hoogte van je plafond dit toestaat. Om de ruimte van extra diepte te voorzien, werden in deze badkamer LED-strips geïnstalleerd. Dankzij de Tunable White technologie zorgen ze ook nog eens voor gezond licht.

 

Ben je benieuwd wat een plafond van Plameco voor jouw ruimte kunt betekenen? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag vrijblijvend de mogelijkheden met je. Of vraag onze gratis brochure aan voor de nodige inspiratie!

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer