Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Gipsplafond: welke verschillende soorten gipsplaten zijn er?

Het gipsplafond is één van de meest gebruikte afwerkingen voor plafonds. Gipsplafonds zijn goedkoop en relatief makkelijk te installeren. Maar er is geen alles-in-één gipsplaat. In plaats daarvan zijn er verschillende soorten gipsplaten. Elk hebben ze hun eigen unieke eigenschappen. In deze blog bekijken we de verschillende soorten gipsplaten. We gaan op zoek naar de voor- en nadelen. En natuurlijk kijken we in welke situaties gipsplaten juist wel en niet tot hun recht komen. 

 

Gewone gipsplaten 

Van alle gipsplaten die gebruikt worden voor plafonds, komen de gewone, witte platen het vaakst voor. Dat is ook niet zo gek. Als je geen bijzondere eisen aan je plafond stelt, is dit de goedkoopste en veelzijdigste variant. Dit zijn gipskartonplaten, ook wel Gyrocplaten genoemd. Ze zijn in veel verschillende afmetingen te verkrijgen en makkelijk te bewerken. Zo kun je de gewone gipsplaten makkelijk bijsnijden. Ook gaten maken voor bijvoorbeeld plafondverlichting is vrij eenvoudig. De witte gipskartonplaten kunnen voor veel ruimtes worden gebruikt. Maar er zijn ook beperkingen. Ze kunnen bijvoorbeeld erg slecht tegen water. Vind je dat belangrijk? Dan moet je verder kijken naar andere varianten. 

 

Waterbestendige gipsplaten 

Voor vochtige ruimtes heb je waterbestendige gipskartonplaten nodig. Deze zijn vaak groen van kleur. Door een extra behandeling zijn de voor- en achterkant beter bestand tegen vocht. Hetzelfde geldt voor de kern van de plaat. Door deze behandeling neemt het gipskarton minder vocht op.

 

 

Deze waterbestendigheid komt van pas in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Bij normale gipsplaten ontstaan hier snel vocht- en schimmelplekken. Met de groene platen kan je dat effect vertragen. Dat maakt de groene platen wel wat duurder dan de witte variant. Deze gipsplaten zijn echter niet volledig waterbestendig. Bij aanhoudende vochtigheid zullen de platen alsnog beschadigd raken. Daarom blijft het belangrijk om je vochtige ruimtes goed te ventileren. Zo wordt het vocht snel afgevoerd en kan je langer van je plafond genieten.   

 

Gipsplaten met isolatie 

Naast waterbestendige gipsplaten, zijn er ook nog gipsplaten met isolatie. Het principe is simpel: achter de gipsplaten is een isolatielaag bevestigd. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij geluidsoverlast. Handig als je in een appartement woont met luide bovenburen.

Als je voor de juiste isolatielaag kiest, kan je ook besparen op energiekosten. De isolatie houdt de koude lucht gedeeltelijk buiten de deur, wat scheelt in stookkosten. Houd er wel rekening mee dat de isolatielaag extra ruimte in beslag neemt. Dit kan ervoor zorgen dat je leefruimte iets kleiner wordt. 

 

Gipsvezelplaten

De meeste gipsplaten zijn gipskartonplaten. Er zijn echter ook gipsvezelplaten. Deze platen worden gemaakt door een mengsel van gips en papiervezels die onder hoge druk worden samengeperst. Dit maakt de gipsvezelplaten steviger dan normale gipskartonplaten. 

Het grootste nadeel van gipsvezelplaten is dat ze lastig te bewerken zijn. Even een gaatje maken voor een lamp, of even een gekke hoek snijden, gaat niet gemakkelijk. Bovendien zijn gipsvezelplaten - net als de witte gipsplaten - gevoelig voor vocht. Dit maakt ze minder geschikt voor het gebruik in een badkamer of keuken.

 

Het grote nadeel van gipsplaten: de rommel

Er zijn dus veel verschillende soorten gipsplaten om uit te kiezen. Elke variant heeft een unieke eigenschap. De een kan goed tegen vocht, de ander is goedkoop en weer een ander is bijzonder stevig. Er is één ding wat al deze gipsplaten gemeen hebben: het installeren ervan levert veel rommel op.

Het materiaal waar de gipsplaten van gemaakt zijn, zorgt voor veel stof en rommel tijdens de installatie. Zeker wanneer je gaat snijden en zagen om de platen op maat te maken, kan er veel stof vrijkomen. Kijk er dan ook niet gek van op als de complete ruimte een witte waas van het stof heeft als je klaar bent met je gipsplafond. 

Bovendien moet het oude plafond soms eerst gesloopt worden, voordat je de gipsplaten kan plaatsen. Dat levert niet alleen stof, maar ook nog eens grof vuil op. Dat betekent een afvalcontainer aanvragen en huren. Of je auto vies maken met ritjes naar de vuilstort. Of troep die in huis blijft rondslingeren.  

Kortom: Gipsplafonds hebben zeker voordelen, maar ze zorgen (bijna) altijd voor rommel. 

 

Spanplafonds van Plameco als perfect alternatief 

Zoals we al zeiden: er is geen één gipsplaat die alle voordelen combineert. Wil je wel van alle voordelen genieten? En wil je dat je huis schoon blijft tijdens de installatie? Dan kan een spanplafond van Plameco een perfect alternatief zijn. 

 

 

Onze spanplafonds zijn vocht- en schimmelwerend. Dit maakt ze ideaal voor elke ruimte in huis. Bovendien worden de spanplafonds van Plameco altijd op maat gemaakt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met eventuele verlichting en apparatuur die je in het plafond wilt verwerken. Je hoeft deze dus niet meer bij te snijden, zoals dat met gipsplaten vaak wel moet. Dat is makkelijk en scheelt veel rommel.

Daarnaast zijn de spanplafonds van Plameco ook nog eens enorm stevig en worden ze binnen één dag geïnstalleerd door onze professionele monteurs. 

 

Wil jij weten wat de mogelijkheden van spanplafonds in jouw woning zijn? En ben je benieuwd hoe jij van al deze voordelen kunt genieten? Vraag dan onze gratis brochure aan. Of maak een afspraak voor telefonisch of online advies. Dan helpen onze experts je graag verder. 

Spanplafonds

Plameco

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Plameco

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Plameco

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer