Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Welke plafondhoogte voor welke kamer?

Wereldwijd worden mensen gemiddeld steeds langer. Nederlanders zijn altijd al een bovengemiddeld lang volk geweest. We zien de hoogte van plafonds bij nieuwe woningen dan ook steeds hoger worden om de bewoners zich prettig te laten voelen in de verschillende kamers in huis.

Wat deze hoogte dan is en wat de ontwikkelingen zijn geweest vertellen wij je graag, voor het geval dat je een woning wilt laten bouwen, een uitbouw aan je bestaande woning wilt laten toevoegen of je bestaande plafond wilt verlagen zonder een benauwd gevoel te krijgen.

Hoog plafond en laag plafond in de keuken Links een laag plafond met zwart plafondelement boven het kookeiland inclusief geïntegreerde LED-lijn. Rechts een bijzonder hoog plafond in de keuken met moderne hanglampen boven het kookeiland en geïntegreerd akoestisch materiaal.

Wettelijk vastgestelde hoogte plafonds

In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn. In het vernieuwde Bouwbesluit van 2018 zijn meerdere wijzigingen ingevoerd, dit betreft wijzigingen op het gebied van milieuprestatie, drijvende bouwwerken en asbest.

Bij woningen van minder dan 50 jaar oud, zien we dat de gemiddelde plafondhoogte zo’n 20 centimeter lager ligt, op 2,4 m voor de woonkamer en keuken, en 2,2 m in de slaapkamer. Bij woningen ouder dan 50 jaar oud, ligt de plafondhoogte nog eens 20 centimeter lager, op gemiddeld 2,2 m. In huizen die meer dan 100 jaar oud zijn voelen de meeste mensen zich echt benauwd worden, met plafonds op 2 meter hoogte.

Maakt u een uitbouw aan uw woning, dan is het meestal zo dat de plafondhoogte van de uitbouw hetzelfde mag zijn als de aangrenzende kamer. Gaat u dus een oudere woning verbouwen, dan hoeft de hoogte van de uitbouw niet opeens hoger te liggen dan het oorspronkelijke deel. Echter, is je woning meer dan 100 jaar oud, dan is een hoger plafond in de uitbouw wellicht het overwegen waard.

Wettelijke minimale plafondhoogtes

Nieuwbouw
Woonfunctie Minimale plafondhoogte
Woonwagen 2,2 meter
Woonhuis 2,6 meter
Bestaande bouw
Woonfunctie Minimale plafondhoogte
Woonwagen 2,1 meter
Woonhuis 2,1 meter

Plafondhoogtes en Plameco plafonds, wat is er mogelijk?

Of je nou in een nieuw of in een ouder huis woont, er zijn altijd mogelijkheden om het plafond op te knappen. Het kan zomaar zijn dat je snel bent uitgekeken op je huidige plafond of dat er gebreken zijn. Een andere reden om het plafond te veranderen kan zijn dat je het wilt verhogen of verlagen. Hieronder nemen we de opties met je door.

Een iets lager of verlaagd plafond

Welke plafondhoogte prettig voelt is voor iedereen verschillend. Het zal ook sterk afhangen van de lengte van een persoon in kwestie. Doordat de plafondhoogte voor de woonkamer en keuken in een nieuwbouwwoning wettelijk vastgelegd zijn, kan je niet afwijken van deze hoogte.  Vaak zijn ruimtes in nieuwebouwwoningen net wat hoger gemaakt. Deze zijn dan ook uitermate geschikte voor een verlaagd plafond.

Het plafond in de garage of berging mag ook lager zijn. Wellicht is dit, afhankelijk van de huidige hoogte, een goede plek om bijvoorbeeld extra opbergruimte te creëren. Bij een zolderplafond is een verlaagd plafond natuurlijk ook mogelijk en zolang de hoogte van de woonkamer of keuken hoger ligt dan 2,6 meter, kan daar ook prima worden gekozen voor een verlaagd plafond.

Plafondhoogte woonkamer

De minimale plafondhoogte van nieuwbouwhuizen is vastgesteld op 2,6 m. Soms worden in deze ruimte de plafonds nog hoger gemaakt. Met een plafond dat zo hoog is het wellicht lastig om een knusse en warme sfeer te creëren. Als je hiervoor wilt gaan, is het verlagen van het plafond tot de minimale 2,6m de juiste oplossing.

Woonkamer met laag plafond en geïntegreerde ledverlichtingDoor deze geïntegreerde LED-lijn rondom de ruimte oogt de ruimte optisch een stuk groter.

Het fijne aan de Plameco plafonds is dat je helemaal zelf het lichtplan kunt bepalen. Je bent dus niet afhankelijk van het huidige positie van de lampen. Ook kun je ervoor kiezen om de gordijnrails weg te werken. Het grootste voordeel is misschien wel dat de Plameco monteurs je plafond binnen één dag kunnen installeren. Daarbij komt dat zware meubels niet van hun plek gehaald hoeven worden. Eindstand: geen dagenlange rommel voor de kamer die het meest gebruik wordt!

Een extra mogelijkheid is om met een Plameco plafond de akoestiek in de kamer te verbeteren. Zeker bij het ontvangen van visite of bij het geven van een feest, is het erg fijn om de geluiden in de grootste kamer van het huis te neutraliseren.

Plafondhoogte slaapkamer

De eigenaar van deze slaapkamer, met een plafondhoogte van 2,6 m, heeft ook voor een verlaging gekozen. De lampen in het plafond werden verlegd, om subtiel licht in de kamer te creëren. Daarnaast is er voor gekozen om de gordijnrails weg te werken, wat een luxueus gevoel geeft.

Slaapkamerplafond met LED-verlichting en verlaagde elementen

Een extra voordeel van een verlaagd plafond in de slaapkamer is dat je in de ontstane ruimte achter het plafond luidsprekers kunt plaatsen. Het kijken van een film of het luisteren naar muziek krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Naast luidsprekers kun je door de plafondverlaging ook andere apparatuur uit het zicht halen. Denk  hierbij aan ventilatie- of airconditioning systemen.

De kleur van het plafond kan ook een verschil maken in hoe groot de slaapkamer aanvoelt. Donkere plafonds laten de ruimte kleiner ogen, terwijl witte plafonds juist zorgen voor een meer open ruimte.

Plameco spanplafond: wit en zwart plafond in de slaapkamer met geïntegreerd geluidsabsorberend materiaalHoewel deze slaapkamers even hoog zijn, voelt de slaapkamer met het zwarte plafond intiemer aan dan de meer ruimtelijke slaapkamer met het witte plafond.

Het rijke gevoel van een hoog plafond

Huizen die meer dan tientallen jaren geleden gebouwd zijn, bevatten waarschijnlijk lagere plafonds dan de huizen die nu gebouwd worden. Het plafond eruit slopen kan vaak niet of is een erg kostbare ingreep. Het is beter om voor een fotoplafond te kiezen, waardoor de kamer groter oogt.

Plameco spanplafond: fotoplafond in kinderdagverblijf voor optisch hogere ruimtesDit kinderdagverblijf heeft op een creatieve manier de ruimte groter laten lijken met een fotoplafond.

Plafondhoogte badkamer

De eigenaar van de onderstaande badkamer heeft de buitenlucht naar binnen gehaald door het dakraam. De bewoners kunnen heerlijk badderen met een echt buitenluchtgevoel. De badkamer was aanvankelijk vrij hoog, waardoor de ruimte erg ongezellig oogde. Door het pafond te verlagen, krijg je een heerlijk, knus gevoel in deze badkamer.

Plafondhoogte hobbykamer

In de onderstaande hobbykamer heeft de eigenaar het aangedurfd om de natuur naar binnen te halen met een prachtig wolkendek en frisse bloemen op de wand. Het resultaat mag er zijn in de 2,3 m hoge kamer.

fotoplafond in een kinderdagverblijf

Niet alleen is door het fotoplafond de hele sfeer in de hobbykamer veranderd, ook lijkt de kamer aanzienlijk hoger. Uiteraard kun je helemaal zelf beslissen welke foto je kiest voor jouw fotoplafond. Wij hebben inmiddels een grote fotoselectie, maar het is ook mogelijk om voor een persoonlijke foto te kiezen.

Plameco plafonds

Welke plafondhoogte je ook kiest, met een Plameco spanplafond ziet het er in ieder geval strak, mooi en verzorgd uit! Vraag onze gratis brochure aan of neem contact met ons op voor meer informatie!

 

 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer