Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Dakisolatie: De mogelijkheden voor een plat dak en schuin dak

Als je de verwarming ’s winters regelmatig een tikje hoger moet zetten en je het nog steeds koud hebt, dan kan het goed zijn dat er veel warmte verloren gaat via het dak van het huis. De woonkamer of slaapkamer zou prettig aan moeten voelen, maar toch voel je de tocht als het ware langs je lichaam trekken. Hoeveel truien je ook aantrekt, u blijft het koud hebben!

Een slecht geïsoleerde woning

Een tochtige woning die veel warmte verliest is natuurlijk niet wenselijk. Alle ramen sluiten en onder een deken gaan zitten op de bank is geen oplossing. Als je denkt aan isolatie van jewoning, dan is de isolatie van het dak het eerste waar je naar zou moeten kijken.

Vooral een ouder dak kan vol met gaten en kieren zitten. Er zijn verschillende manieren om het schuine dak van je woning te isoleren. Ook voor kleinere losstaande ruimtes, zoals een schuurtje, blokhut of studio kan isolatie van het dak handig zijn. Dan kan dat blaaskacheltje hopelijk snel opgeborgen worden.

We maken onderscheid tussen schuine en platte daken. Welke manieren zijn er om een schuin dak te isoleren? En welke voor een plat dak?

-afbeelding-

Plat dak isoleren

Voor de isolatie van een plat dak bestaan verschillende opties. Welke optie gekozen zal worden is geheel afhankelijk van de bestaande situatie en onder andere van het gebruik van het dak. Dakisolatie dient altijd door een professioneel bedrijf te gebeuren, anders bestaat er grote kans op lekkage en andere vochtproblemen.

OMGEKEERD PLAT DAK: DE BUITENKANT ISOLEREN

De methode van het omgekeerd plat dak wordt voornamelijk gekozen wanneer het dak vaak belopen wordt, bijvoorbeeld voor een dakterras. Op het bestaande dak wordt een waterwerende laag van dakbedekkingsmateriaal aangebracht. Daarbovenop komt het isolatiemateriaal, zoals XPS-platen (polystyreenplaten met een gesloten celstructuur) of PIR-platen bekleed met een dampdichte laag. Het geheel wordt dan voorzien van een ballastlaag van bijvoorbeeld tegels, hout of grind om de isolatie te beschermen.

Het dak zal, door de isolerende laag aan de buitenkant, de temperatuur van de kamer eronder aannemen. Doordat er weinig temperatuurschommelingen plaatsvinden is de kans op scheuren en barsten in het dak minimaal. Dit maakt het de beste oplossing voor een vaak belopen dakconstructie. De isolatie is dan drukvast en weerbestendig. Het is hierbij uitermate belangrijk om te controleren of de bestaande constructie het gewicht van deze methode kan dragen.

WARM PLAT DAK: ISOLEREN VANAF DE BUITENKANT

Een dak dat niet belopen wordt kan op een andere manier geïsoleerd worden. Het warm plat dak zal minder zwaar zijn en ook iets goedkoper, omdat er minder materiaal nodig is. Het materiaal bij deze constructie zal, net als het omgekeerd plat dak, de temperatuur van de kamer eronder aannemen en dus minder kans geven op scheuren en vochtproblemen.

Bij het aanbrengen van een warm plat dak wordt het bestaande dak eerst voorzien van isolatiemateriaal waar de dakbedekking overheen komt te liggen. De dakbedekking – of waterwerende laag – bestaat meestal uit epdm, rubber of roofing. Dit zorgt ervoor dat ook de hoeken goed meegenomen kunnen worden. Het isolatiemateriaal zit zo mee in de isolatieschil. Het is bij zowel het warm plat dak als het omgekeerd plat dak belangrijk om goed te kijken naar het afwateringsysteem. Stilstaand water kan bijvoorbeeld leiden tot lekkage en waterschade.

KOUD PLAT DAK: DE BINNENKANT ISOLEREN

Voor methode 1 en 2 zijn vergunningen nodig van de gemeente in verband met de maximaal toegestane bouwhoogte. Wil je het dak isoleren maar grenst het bijvoorbeeld aan het plat dak van de buren? Wanneer de buren niet mee willen doen met de isolatie, kan het project niet doorgaan, omdat er dan hoogteverschillen ontstaan. Het kan ook zo zijn dat de gemeente geen toestemming geeft voor een verhoogd dak. In dat geval wordt er gekozen voor een koud plat dak, met isolatie van binnenuit.

Een koud plat dak is een soort noodoplossing wanneer het niet anders kan. Er wordt dan onder het bestaande plafond een constructie aangebracht met isolatiemateriaal. Vervolgens moet er een dampdicht scherm onder aangebracht worden, omdat het isolatiemateriaal anders vocht uit de kamer gaat opnemen, wat kan leiden tot vochtproblemen.

Aangezien het dak bij deze methode de buitentemperatuur aanneemt, en niet die van de kamer, ontstaan er grote temperatuurschommelingen, die kunnen leiden tot scheuren en barsten in het dak. Een koud plat dak zorgt ook voor minder natuurlijke luchtcirculatie in de kamer, waardoor er voor andere methodes gekozen moet worden. Bovendien mag je in een koud plat dak constructie geen gaten boren voor bijvoorbeeld spots of lampen, omdat er dan weer vocht wordt doorgelaten.

-afbeelding-

Schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak werkt net een beetje anders. Omdat er over een schuin dak in prinicpe niet gelopen wordt, hoeft er hier bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden te worden.

WARM DAK: ISOLEREN VANAF DE BUITENKANT

Net zoals bij de isolatie van een plat dak, kan een schuin dak ook via de buitenkant geïsoleerd worden. Dit geeft de hoogste isolatiewaarde tegen vocht, kou en geluid. De oude dakpannen worden verwijderd en er worden isolatieplaten op het dak eronder aangebracht. Dit is vooral een handige methode wanneer de dakpannen toch vervangen of schoongemaakt moeten worden.

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de bestaande dakpannen te spuiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met EPS isolatie (kleine korreltjes). De oude dakpannen kunnen dan gewoon blijven liggen.

In verband met veiligheid, is deze klus het best over te laten aan een professional. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken of het goed gebeurt en of er geen vochtproblemen ontstaan.

KOUD DAK: ISOLEREN VANAF DE BINNENKANT

Aangezien het isoleren van een schuin dak aan de buitenkant een intensieve en kostbare klus kan zijn, wordt bij de isolatie van een schuin dak meestal gekozen voor de koud dak methode. Dit gebeurt van binnenuit, tussen de balken op zolder.

Eerst worden naden en kieren gedicht. Daarna wordt het isolatiemateriaal aangebracht; bijvoorbeeld dakplaten, schapenwol of glaswol. Vervolgens wordt het geheel bedekt met gipsplaten omdat die het gemakkelijkste te verwerken zijn en tenslotte kan het geheel afgewerkt worden.

In principe kan deze methode door een handige doe-het-zelver gedaan worden. Als je dat overweegt, laat dan eerst een professional naar de bestaande situatie kijken. Doe je dat niet, dan kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan door vochtophoping in het dak. Als vocht nergens heen kan, gaat het hout in het dak rotten.

-afbeelding-

Alternatieve oplossing: Het plafond isoleren

Als je zolder geen verwarmde leefruimte is, dan bestaat er nóg een handig isolatie alternatief. Namelijk het plafond van de bovenste verdieping isoleren.

Het isoleren van slaapkamerplafonds en badkamerplafond kan een zeer goede oplossing zijn. Je hebt dan meteen mooie plafonds in deze kamers, waar ook nog eens plafondverlichting in geïntegreerd kan worden.

Een Plameco spanplafond wordt vlak onder het bestaande plafond geplaatst, zonder hak- of breekwerk. Het nieuwe plafond wordt slechts een klein stukje lager en kan voorzien worden van isolatiemateriaal en verlichting.

Het spanplafond kaatst warmte terug, waardoor je op stookkosten kunt besparen, en zorgt voor een goede geluidsisolatie. Plameco spanplafonds zijn vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend, dus perfect geschikt voor bijvoorbeeld het badkamerplafond.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een Plameco spanplafond in deslaapkamer? Neem gerust contact met ons op!

-afbeelding-

 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer