Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 25 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
8.9 van 2409 beoordelingen

4 oorzaken van een plafondlekkage én oplossingen!

Wanneer de kringen op het plafond verschijnen, is het vaak al te laat. Een lekkage heeft het plafond door en door nat gemaakt en een lelijke verkleuring is door de waterschade zichtbaar. Voordat het plafond gerepareerd kan worden, is het belangrijk eerst de oorzaak van de waterschade te achterhalen. 

Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende oorzaken van een lekkage aan het plafond. We vertellen je ook meteen hoe je dit probleem kunt verhelpen. 

 

1. Slechte afvoerbuis of waterleiding

Een van de mogelijke oorzaken van waterschade of lekkage is een slechte afvoerbuis, waardoor water uit de afvoerbuis in de muur sijpelt. Vaak ontstaat er dan een verkleurde kring in de hoek van het ondergelegen plafond. Verder kan ook een lekkende waterleiding op een bovengelegen verdieping een oorzaak zijn.

 

Oplossing

Als je verkleurde kringen in het plafond ziet, laat dan al je leidingen en afvoerbuizen controleren op eventuele lekkages of andere ongeregeldheden. Het beste is om deze controle jaarlijks uit te laten voeren.

 

2. Verstopte dakgoot

Een andere mogelijke oorzaak is een verstopte dakgoot. Dit is een probleem waar veel mensen geen rekening mee houden bij een lekkage. Wanneer de dakgoot vol komt te staan met water, kan dat zich onder de dakrand begeven en langzaam maar zeker voor lekkage zorgen. De waterschade zal vaak aan de rand van het plafond zichtbaar zijn. Let dus goed op dat je ieder najaar de dakgoot goed schoonmaakt!

Het hele jaar door valt er vuil in de dakgoot. Zeker in de herfst ligt de goot vaak vol met bladeren en kleine takken. Hierdoor kan de dakgoot verstopt raken, met als gevolg dat het water langs de muren naar beneden loopt.

 

Oplossing

Zorg dat je dakgoot minimaal twee keer per jaar wordt schoongemaakt. Als je niet bang bent voor hoogtes, dan kun je dit zelf met een ladder en een borstel schoonmaken. Ga je liever niet zelf de ladder op? Dan zijn er verschillende bedrijven die de dakgoot kunnen reinigen.

 

3. Een lek in het dak

Een lek in het dak is ook een mogelijke oorzaak. Vooral bij een platdak komt lekkage regelmatig voor. Op een platdak gaat op asfalt gebaseerde dakbedekking namelijk maar een paar jaar mee. Daklekkage komt vooral voor na herhaaldelijke vorst en dooi, omdat bepaalde onderdelen van de dakbedekking steeds uitzetten en weer krimpen. Als het recentelijk koud is geweest, is het dus een goed moment om het dak te controleren op zwakke punten.

 

Oplossing

Als je een lek dak hebt, plaats dan emmers of bakken op het platte dak. Let op: dit is een tijdelijke oplossing! Het lek moet namelijk verholpen worden. Je kunt hier een professionele dakdekker voor inschakelen óf zelf aan de slag gaan. Met reparatiepasta en een speciaal soort folie kun je het lek verhelpen. Dit vergt wel enige kennis van zaken. 

 

4. Beschadigde schoorsteen

Tenslotte is een beschadigde schoorsteen tevens een veel voorkomende oorzaak van lekkages. Niet alleen het daklood rondom de stenen basis, maar ook gebarsten stenen zorgen ervoor dat water naar binnen komt. Vergeet niet de kap goed te controleren, anders regent het water zo naar binnen.

Houd er rekening mee dat je opstalverzekering en eventueel de inboedelverzekering meestal alleen uitkeren wanneer er géén sprake is van nalatigheid. Zorg dus voor goed onderhoud van het dak, goten en de schoorsteen en laat bijvoorbeeld ook geen raam openstaan bij hevige regenval.

 

Oplossing

Een lek in de schoorsteen ligt vaak aan de loodslab om de schoorsteen heen. Het lood is in dat geval niet goed gelegd. Het kan ook zijn dat het verkeerde type lood is gebruikt. Omdat het aanbrengen van een loodslab secuur moet gebeuren, raden we aan een professional hiernaar te laten kijken. 

Je kunt wel zelf de lekkage in de schoorsteen opsporen. Je kunt dit doen door:

  • Het voegwerk te controleren op scheuren of gaten;
  • Het metselwerk te controleren op breuken of loszittende stenen;
  • De loodslab te controleren op aansluiting, scheuren of loszittende delen;
  • De schoorsteenkap te controleren op scheuren en gaten. Doe dit alleen als je redelijk makkelijk de schoorsteen kunt zien.

 

Plafond opknappen na lekkage

Wanneer je de oorzaak van de lekkage hebt gevonden en verholpen, is het tijd om het plafond weer op te knappen. Het probleem is echter dat het plafond bij waterschade zeer langzaam of lelijk kan opdrogen. Als het plafond langdurig nat is, ontstaat er kans op verzakking, houtrot, schimmel en ongedierte. Het is daarom een mogelijkheid om het plafond waar het lek zat met versnelde technieken door een expert te laten drogen. Maar dat betekent niet automatisch dat het resultaat mooi is. 

 

Wil je af van die lelijke verkleuringen en kringen in het plafond en hier nooit meer last van hebben? Dan biedt Plameco de perfecte oplossing! Een spanplafond dat geplaatst wordt onder het huidige plafond! Het oude plafond hoeft nog niet eens geheel droog te zijn. Het oude plafond heoft ook niet verwijderd te worden, waardoor het nog rustig kan nadrogen. 

Vocht en schimmel in de badkamer

Schimmel badkamer plafond verwijderen

 

Voordelen van een spanplafond van Plameco

Een plafond van Plameco is schimmel-, alg- en bacteriewerend en daarbij ook nog vochtbestendig en kleurvast! Mocht het Plameco plafond schoongemaakt moeten worden, dan is dit zeer eenvoudig door het materiaal dat gebruikt wordt. Bovendien kun je ook meteen een mooie kleur kiezen en plafondverlichting toevoegen.

Tip: Bij een spanplafond kun je de vlekken er gemakkelijk afhalen met de Plameco schoonmaakset

Voor meer informatie over onze plafonds, kun je contact opnemen of langskomen in een van onze showrooms. 

COVID-19 UPDATE: Vanwege de coronamaatregelen werken we met reserveringen in onze showrooms. Wil jij in alle rust de showroom kunnen zien of wil je een afspraak bij jou thuis? Maak dan snel een afspraak met een Plameco dealer bij jou in de buurt.