Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Tips voor de planning van je keukenverlichting

Van plan om je keuken aan te passen? Als je een verbouwing of een nieuwe keuken plant, moet je niet vergeten op tijd na te denken over de verlichting. Want niet al het licht is hetzelfde.

Een enkele lamp in het midden van het keukenplafond is niet voldoende. De verschillende functies van een keuken hebben diverse soorten licht nodig en moeten toch één geheel vormen. Tijdens het koken moet je goed licht hebben om niet in je vingers te snijden, maar als je aan tafel zit te eten of te kletsen wil je geen koude bouwlampen. Functie en vorm moeten elkaar aanvullen. Hier enkele basistips voor moderne keukenverlichting:

 • Ga voor led: verlaagd de elektriciteitsrekening en is ontzettend veelzijdig.
 • In de keuken ontkom je er niet aan dat er een vetlaag ontstaat. Lampen moeten daarom gemakkelijk te reinigen zijn.
 • Alle hoeken in de keuken moeten apart regelbaar en dimbaar zijn. Er moet dus een lichtplan komen waarin alles op elkaar is afgestemd.

Voorbereiding en planning

De keuken is bij de meeste mensen een multifunctionele ruimte. Je gebruikt hem om te koken, te bakken en maaltijden klaar te maken, samen te eten, de krant te lezen, huiswerk te maken. Bij sommige mensen is de keuken hun thuiskantoor en als je gasten hebt, zit je er soms te borrelen tot diep in de nacht… je verlichting moet dus net zo veelzijdig zijn als de keuken zelf.

Vooral als het gaat om keukenverlichting is het dus goed om te kunnen kiezen tussen verschillende verlichtingsopties, afhankelijk van de situatie en de behoeften.

Voor een succesvol, doordacht en functioneel verlichtingsconcept moet je jezelf eerst de volgende vragen stellen:

 • Welke activiteiten doe ik meestal in de keuken?
 • Welke van die bezigheden hebben veel licht nodig en welke weinig?
 • Op welke plekken in de keuken heb ik licht nodig?
 • Waar mogen geen schaduwen vallen?
 • Waar zijn de contactdozen en waar lopen de kabels? Moeten er nieuwe contactdozen worden geïnstalleerd of nieuwe kabels gelegd?

Meer keukenfoto's bij onze klanten thuis bekijken?

Laat je inspireren

1. Basisverlichting

We moeten zuinig zijn met energie, maar met een kaars in de hand door een donker huis lopen is ietwat achterhaald. Elke kamer, en tegenwoordig ook veel kasten en lades, hebben basisverlichting die het gemakkelijker en veiliger maakt om in het donker naar binnen te gaan of wat te zoeken. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het is slechts de eerste stap naar een verlichtingsconcept dat zowel functioneel als sfeervol is.

Plafondverlichting wordt normaal gesproken gebruikt voor algemene ruimteverlichting. En dat is prima. De huidige trend gaat in de richting van grote of kleine plafondelementen die voor niet-verblindend licht zorgen. Maar ook centraal in de ruimte of zijdelings in het plafondprofiel gemonteerde led-strips zijn een uitstekende keuze voor moderne basisverlichting omdat ze ook uniform, niet-verblindend licht geven en de lichtkleur en -temperatuur vrij kunnen worden ingesteld.

Is je plafond geschikt voor inbouwverlichting zoals spots? Mooi, dan kun je ze in gedachten strategisch over het keukenplafond verdelen.

Meer informatie over spotverlichting?

Lees meer

De basisverlichting moet ongeveer 300 lumen (lm) per vierkante meter leveren. Meer is altijd mogelijk, zolang de lampen dimbaar zijn.

Aangezien de kamerverlichting alleen overzicht moet bieden, wordt aangenaam warm wit licht met 2700 Kelvin aanbevolen.

Wat zijn lumen, lux, Kelvin? Meer informatie over de drie musketiers van het licht lees je hier.

Uitleg over lumen, lux en Kelvin

2. Werkverlichting

De onvoorstelbare mate waarin goede verlichting de efficiëntie en productiviteit verhoogt werd al vroeg ontdekt in de industrie. Mooi meegenomen: goede verlichting helpt ongelukken te voorkomen. Intussen hebben deze bevindingen ook onze eigen keukens gevonden.

Verlichting om nauwkeurig te werk te gaan in de keuken heb je nodig boven het aanrecht, op de werkbladen en eventueel boven het kookeiland.

Overal waar gesneden, gemengd, gewogen, geraspt en gegarneerd wordt, is goede verlichting essentieel. Naast veiligheid is ook hygiëne belangrijk. Goede verlichting maakt het makkelijker om te zien waar nog iets opgeruimd of schoongemaakt moet worden.

Vaak zitten er keukenkasten boven het aanrecht. Hier zijn onderkastverlichting of zelfklevende led-strips een goede keuze. De afstand van de verlichting tot het aanrechtblad is natuurlijk niet groot, maar de keukenkasten zorgen ervoor dat het licht niet recht in je gezicht schijnt. Niet-verblindend licht gegarandeerd. Led-strips zijn verkrijgbaar met stroomaansluiting, maar ook als oplaadbare versie met een USB-aansluiting. Dat is handig als je niet voldoende stopcontacten ter beschikking hebt.

Als je bezig bent aan het kookeiland, sta je vaak in je eigen licht. Hierom zie je vaker ledverlichting op het plafond. Deze vormt een rechthoek boven het kookeiland. Dergelijke verlichting zorgt voor gelijkmatig, diffuus (lees: schaduwvrij) licht en is daarmee een goede keuze voor verlichting boven het kookeiland.

Op zoek naar het perfecte licht boven het kookeiland? In deze blog lees je hier meer over en zie je veel inspirerende foto's van onze klanten:

Innovatieve verlichting voor je kookeiland

Op werkvlakken waar je veelal moet snijden, adviseren we een lichtsterkte van ongeveer 500-600 luumen (lm) per vierkante meter met een neutrale lichttemperatuur van 3000 Kelvin.

De werklamp kan mooi geïntegreerd worden in het verlichtingsconcept. Maak bijvoorbeeld een statement boven het kookeiland met hanglampen. Zorg er dan wel voor dat ze hoog genoeg hangen. Het langste gezinslid moet comfortabel onder de lampen kunnen staan. Niets zo vervelend als constant je hoofd stoten tijdens het koken.

3. Verlichting in het eetgedeelte

Boven de eettafel of het aanrecht moet het licht praktisch en gezellig zijn. Houd er wel rekening mee dat je de eettafel verlicht; niet de stoelen.

Geliefd boven de eettafel blijven hanglampen. Soms wel drie of meer, afhankelijk van de grootte van de tafel. Hier kun je je goede smaak in lampen laten zien.

Let erop dat je de keuze van de lampen aanpast op de vorm van de tafel. Ronde of vierkante tafels vragen om een enkele grote lamp. Langwerpige eettafels hebben meerdere hanglampen of één grote langwerpige hanglamp nodig

Als je een glazen tafel hebt, kan de reflectie van de lamp erg storend zijn. In dit geval is indirecte verlichting de beste keuze.

Het beste is om de lichttemperatuur op 2700 Kelvin te houden. Ideaal om ontspannen te dineren. Als je ook aan de eettafel leest en werkt, zijn een paar lumen meer niet overbodig. De beste keuze is in dat geval ledverlichting door de flexibiliteit in dimbaarheid en lichtkleur.Bovendien is ledverlichting ontzettend duurzaam.

Human Centric Lighting is ontzettend geschikt voor eet- en woonruimtes. HCL is een verlichtingstechnologie die de menselijke verlichtingsbehoeften centraal stelt. Afhankelijk van het tijdstip van de dag, de behoeften en de stemming kan het licht zo worden ingesteld of geprogrammeerd dat het zelfs gunstig is voor de gezondheid.

Lees meer over de werking van Human Centric Lighting in onze blog:

Wat is Human Centric Lighting?

4. Accentverlichting

Is je servies veel te mooi om op te bergen in de kast? Of heb je net een nieuwe fotomuur? Dit alles moet mooi worden uitgelicht.

Een spot boven de kast of fotolamp, bevestigd aan de bovenrand van een keukenkastje, maakt het makkelijker om een recept te lezen. Een led-strip aan de achterkant van de plank waarop je je mooiste keukenspullen hebt staan, zet alles in aantrekkelijk licht. Zo wordt je keuken een gezellige woonkeuken waar je gasten zich thuis zullen voelen.

Keukens houden van Plameco en Plameco houdt van keukens

Dankzij de vele positieve eigenschappen is een spanplafond van Plameco ideaal voor in de keuken.

 • Ontzettend makkelijk schoon te maken
 • Vochtbestendig en schimmelwerend
 • Hittebestendig, brandveilig en duurzaam
 • Onderhoudsvrij en kleurecht
 • Te verkrijgen in vele creatieve designs ‐ alle ruimte voor jouw creatieve ideeën
 • Akoestiekverbetering naar wens
 • Meestal in één dag gemonteerd
 • verlichtingsoplossingen voor verschillende hoeken van de ruimte kunnen in één enkel plafond worden uitgevoerd

Met dat laatste pluspunt is het cirkeltje rond. Plameco zorgt voor jouw basis- en werkverlichting, de lampen boven de eethoek en de accenten die je met lampen in je interieur wilt aanbrengen.

Wij zijn er trots op dat we zoveel verlichtingsoplossingen in onze spanplafonds kunnen integreren. Spots, Human Centric Lighting*, hanglampen, lichtdoorlatende plafonds: onze deskundige adviseurs gaan graag elke uitdaging aan en implementeren alles volgens jouw wensen en de nieuwste technieken. Met afstandsbediening, app-bediening en Smart Home op aanvraag.

Trouwens, lichtmodules zijn een ware hit in de keuken. Krachtige ledverlichting is weggewerkt achter het spanplafond en zorgt voor volledig niet-verblindend en schaduwvrij licht over het hele oppervlak. Ideaal boven je kookeiland of eettafel.

Meer lezen over de integratiemogelijkheden van verlichting in spanplafonds:

Spanplafonds en verlichting

Hebben we jouw interesse gewekt? 

Laat je thuis adviseren. De adviseur van Plameco doorloopt samen met jou een vragenlijst over licht. Samen vinden jullie de meest doordachte, praktische en mooie lichtoplossing die bij jou en je keuken past.

 • Alle lichtpunten in een spanplafond kunnen vrij worden gekozen en flexibel worden gepland.
 • Functioneel en gezellig: het motto van onze adviseurs
 • Lichtkleur veranderen, dimbaarheid, intensiteit veranderen, Smart Home: jij beslist wat het wordt.
 • Creëer bij elk moment en bij elke situatie het juiste licht.

Afspraak maken

Op zoek naar meer wooninspiratie?

Vraag dan jouw gratis brochure aan. Bomvol informatie en inspirerende foto's.

Gratis brochure aanvragen

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer