Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Plafond schoonmaken: hoe ga je te werk?

Vloeren en muren worden regelmatig schoongemaakt, maar het plafond? In negen van de tien gevallen wordt het plafond zelden tot nooit schoongemaakt. Als er vlekken op zitten, wordt er al snel een nieuw likje verf aangebracht. In sommige gevallen is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Een beetje schoonmaakmiddel kan vaak al wonderen doen.

Checklist benodigdheden schoonmaken plafond

Wat heb je allemaal nodig om het plafond schoon te maken? Om te beginnen natuurlijk schoonmaakmiddel. Kies voor soda, ammoniak of bleekmiddel. Daarnaast een spons, emmer met water, een trapje en een droge doek. In plaats van een trapje kun je ook een spons op een steel gebruiken. Dit werkt vaak nog sneller ook.

Vooral ammonia kan een chemische lucht geven. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie van de ruimte. Zorg dat er ramen en deuren geopend zijn en er genoeg frisse lucht binnen kan komen. Dat is niet alleen aangenamer, maar ook veiliger.

Klik hier als u wilt weten hoe u een Plameco plafond moet schoonmaken

 

Welk plafond is het makkelijkst te onderhouden?

Plafonds zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt onder andere kiezen uit een gipsplaten plafond, geschilderd plafond, spanplafond of behangen plafond. Hieronder nemen we per plafond een aantal punten met u en bekijken we welk plafond het makkelijkst in onderhoud is.

 

1. Gipsplaten/droogbouw 

Een plafond van gipsplaten heeft een aantal mooie voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om inbouwspots te plaatsen. Ook kun je, als je niet tevreden bent met het huidige lichtplan, de lichtpunten verplaatsen. De akoestiek in een kamer met gipsplaten is te verbeteren met geperforeerde platen. Helaas is het niet mogelijk om voor fotobedrukking te kiezen en komen scheuren en barsten snel voor. Het beste is om een gipsplaten plafond na vijf tot zeven jaar weer volledig te schilderen.

 

2. Gestuct plafond

Een voordeel van een gestuct plafond is dat het een erg voordelige optie is. Helaas is de prijs het enige echte voordeel bij een plafond als deze. Tenminste, als we kijken naar de mogelijkheden tot aanpassen en onderhouden. De akoestiek in de kamer kan namelijk niet verbeterd worden.

Ook is het inbouwen van spots of het verplaatsen van lichtpunten niet mogelijk. Wel is er een kans dat het gestucte plafond gaat scheuren. Elke vijf tot zeven jaar het plafond schilderen is nodig om alles in goede staat te houden.  

 

3. Panelen/ schrootjes

Met een panelen plafond is er al een stuk meer mogelijk dan met een gestuct plafond. Je hoeft niet bang te zijn dat het plafond gaat scheuren of barsten en is het niet nodig om na een aantal jaar het plafond opnieuw te schilderen. Het plafond afnemen met een vochtige doek is voldoende. Verder is het ook mogelijk om inbouwspots te plaatsen en om de huidige lichtpunten te verplaatsen. Het is dan weer niet mogelijk om de akoestiek in de kamer te verbeteren of om fotobedrukking te gebruiken.

 

4. Aluminium panelen

Er is nog meer mogelijk met een plafond van aluminium panelen. Ook bij deze panelen zijn scheuren en barsten niet mogelijk. Inbouwspots plaatsen en het verplaatsen van lichtpunten is geen probleem. Een vochtige doek is voldoende om het plafond te onderhouden en de akoestiek verbeteren kan met geperforeerde panelen. Fotobedrukking is niet mogelijk.

 

5. Spanplafonds

Een spanplafond is van alle gemakken voorzien. Het is gemakkelijk te onderhouden met een vochtige doek en scheuren of barsten zijn niet mogelijk. Wat wél tot de mogelijkheden behoort is het verbeteren van de akoestiek. Dit kan volledig onzichtbaar, omdat het geluidsabsorberende materiaal tussen het huidige plafond en het spanplafond geplaatst wordt.

Het mooiste bij een spanplafond is misschien wel dat je het lichtplan kunt combineren met een fotobedrukking. Zo kun je bijvoorbeeld in de slaapkamer kiezen voor een plafond met sterrenhemel, waarbij de inbouwspotjes achter de sterren worden geplaatst. Het verplaatsen van de lichtpunten is dan ook geen enkel probleem. Een spanplafond heeft dus mogelijkheden te over.

 

6. Geschilderd plafond

Deze optie is veruit de goedkoopste. Het plaatsen van inbouwspots, verplaatsen van lichtpunten, gebruik maken van fotobedrukking en de akoestiek verbeteren is allemaal niet aan de orde. De kans op scheuren ligt aan de ondergrond waarop de verf is aangebracht. Ook hier is het plafond te onderhouden door na vijf jaar opnieuw te schilderen.

 

7. Behang plafond

Een plafond behangen is iets duurder dan het schilderen van een plafond, maar biedt dan ook meer voordelen. De akoestiek is namelijk  wel te verbeteren en ook is het mogelijk om voor fotobedrukking (fotobehang) te kiezen. De overige punten zijn gelijk aan die van een geschilderd plafond.

 

Spanplafond heeft van alle plafonds de meeste mogelijkheden.

Stappenplan plafond schoonmaken

Stap 1: De voorbereiding

Om een plafond schoon te maken ben je altijd boven je macht aan het werk, of je nu een trapje gebruikt of niet. Let er dus op dat je geen water, schoonmaakmiddel of vuil in uw ogen krijgt. Dat kan door de spons niet te nat te maken of door een (veiligheids)bril te dragen. Probeer schuin naar boven te werken in plaats van recht boven ke. Druppels vallen dan langs je heen.

Ook handig: dek kwetsbare meubelen en vloeren af voordat je begint. Bij het schoonmaken vallen er altijd wel druppels naar beneden die vlekken kunnen geven. Houdt daarom ook altijd een droge doek binnen handbereik, zodat verdwaalde druppels op muren, meubels en vloeren direct weggehaald kunnen worden. Wanneer schoonmaakmiddel een object aantast is dit vaak lastig om dit te herstellen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

 

Stap 2: Herkennen van type vuil op het plafond

Hoe hardnekkiger het vuil, des te meer moet je uit de kast halen om het plafond schoon te krijgen. Hoe herken je verschillende typen vuil op reguliere plafonds van bijvoorbeeld gipsplaten?

Bij een lichtelijk vervuild plafond kun je denken aan stof, spinrag en ander loszittend vuil. Bij een lichtelijk vervuild plafond is het vuil op jouw plafond makkelijk te reinigen en is opnieuw schilderen dus geheel overbodig. Een schoonmaakbeurt is voldoende om jouw plafond weer schoon te krijgen.

Bij een heviger vervuild plafond dat bijvoorbeeld schimmel, vocht- of weervlekken heeft, is het vuil lastiger van het plafond te verwijderen. Je kunt dit type vlekken herkennen aan de kleur, vorm en het patroon.

Schimmel en vochtplekken ontstaan sneller op plekken waar het plafond vaker in aanraking komt met vocht. Er ontstaan zwarte stippen die zich blijven verspreiden en vormen tot een vlekkerig, grauw geheel met donkere stippen. Andere vochtplekken kun je herkennen aan bruine vlekken. Vochtplekken ontstaan het snelst in ruimtes zoals de badkamer of bij een lekkage.

 

De oplossing

Heb je een kamer waar veel schimmel en vochtplekken te zien zijn? Dan is een spanplafond van plameco een goede oplossing. Zeker in kamers waar de temperatuur regelmatig verschilt, is het wenselijk om een schimmel- en vochtvrij plafond te hebben. Bijvoorbeeld in de badkamer:

 

Stap 3: Plafond ontdoen van vuil

Begin met het stofzuigen van jouw plafond. Je kunt het plafond ook van stof ontdoen door een Swiffer te gebruiken. Dit kan sneller werken en levert ook minder kans op beschadiging van het plafond op.

Ontdoe niet alleen het plafond zelf van stof, maar let daarbij ook op hoeken van het plafond en de muren. Vergeet niet om ook lampen en andere plafonddecoratie ook te ontdoen van stof. Stof dat blijft liggen bouwt zich sneller op.

 

Stap 4: Plafond schoonmaken

Vul de emmer met lauwwarm water, doe er een handvol korrels soda bij en roer net zolang totdat de soda volledig is opgelost. Doop de spons of dweil in de emmer en wring deze goed uit zodat het nagenoeg droog is. Dep de vlekken of ga voorzichtig over het plafond heen met de spons.

Licht wrijven mag, maar ga niet hard boenen. Dan kun je namelijk de verflaag beschadigen. Maak het plafond vervolgens droog met een schone, droge doek om het laatste vuil weg te halen en om strepen te voorkomen.

Zijn niet alle vlekken weg? Gebruik dan pure ammoniak of schoonmaakazijn, druppel op een doekje en dep de vlek op het plafond. Draag dan wel schoonmaakhandschoenen. Veel schoonmaakmiddelen kunnen bijtend en irriterend zijn. Bij een glanzend plafond kun je de vlekken er gemakkelijk afhalen met de Plameco schoonmaakset.

Doe iedere keer een gedeelte van het plafond, anders droogt het te snel. Als het te snel droogt heeft het schoonmaakmiddel niet genoeg gelegenheid om in te trekken. Wanneer je aan een nieuw stuk begint, laat het dan gedeeltelijk overlappen met het vorige stuk. Zo weet je zeker dat je niks mist.

 

Extra stap: schimmel- en weervlekken verwijderen in de badkamer

In badkamers en bij lekkages kunnen er zwarte schimmel- of weerplekken ontstaan op het plafond. De meest milieuvriendelijke oplossing is door een soda-oplossing te gebruiken (6 gram op 1 liter water).

Zijn de vlekken hardnekkiger, gebruik dan een speciale schimmelvreter of bleekmiddel (verdund met water, 25 ml op 1 liter water). Wrijf de vlekken goed in met een borstel of spons, laat het even inwerken en spoel het af met schoon water. Nadat je de vlekken met water hebt afgespoeld, kun je meteen zien of de behandeling voldoende effect heeft gehad of dat er nog enige vlekken resteren.

Soms moet je deze behandeling enkele keren herhalen voordat de vlekken helemaal weg zijn. Helpt dat nog niet voldoende? Breng dan een nieuwe verflaag aan met een speciale schimmelwerende verf of primer. Een schimmelwerende verf of primer zorgt ervoor dat schimmel minder snel de verf aantast en het plafond dus minder onderhoud vereist. Zorg dat de vlekken volledig weg zijn voordat je de nieuwe verflaag aanbrengt om te voorkomen dat de schimmel zich opnieuw verspreidt.

 

Extra tips om te voorkomen dat de plafondverf beschadigd raakt

Wees voorzichtig om beschadigingen van de verf te voorkomen. Of gebruik een Swiffer. Dat is vaak nog handiger en veiliger voor het plafond.

Begin met een zachte spons en laat het schoonmaakmiddel rustig in de vlek intrekken. Wanneer dit niet werkt kun je iets harder schrobben of in een hardnekkig geval een harde spons gebruiken. Echter doet in de meeste gevallen het schoonmaakmiddel al het boenwerk wanneer het de tijd heeft om even in te trekken.

Let op de geschiktheid van de schoonmaakmiddelen en de juiste verhoudingen tussen middel en water. Gebruik de schoonmaakmiddelen die in dit artikel zijn aangegeven of zorg dat je zeker weet dat het middel geschikt is voor muren en plafonds. Wanneer een schoonmaakmiddel met te weinig water wordt vermengd, is het sterker dan het hoort te zijn. Dit kan ook leiden tot beschadiging. Hanteer daarom de aanbevolen verhoudingen.

Met al deze informatie kun je aan de slag. Maak jouw plafond weer als nieuw en zorg ervoor dat het goed onderhouden blijft. Zo heb je er langer profijt van.

 

Spanplafond van Plameco

Is jouw plafond zozeer beschadigd dat reiniging geen zin meer heeft? Dan kun je er ook voor kiezen om een spanplafond van Plameco aan te brengen onder jouw huidige plafond. Je ziet dan niets meer van je oude plafond!

Het nieuwe plafond wordt in een dag geplaatst, zonder hak- en breekwerk. Er is vrijwel geen overlast en grote meubels kunnen op hun plek blijven staan. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer