Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Plafond schilderen: hoe ga je te werk en welke kleur?

Je kent het wel... Je bent al een tijd tegen je plafond aan het aankijken dat eigenlijk écht toe is aan een goede schilderbeurt. Een klus die je maar al te graag voor je uitschuift, maar het moet toch echt een keer gaan gebeuren. In deze blog zetten we alles dat je moet weten over het schilderen van je plafond op een rij. Waar moet je op letten? Hoe ga je te werk? En voor welke kleur moet je kiezen?

Het plafond schilderen: hoe ga je te werk?

Materialen: wat moet je kopen?

Gebruik voor het schilderen van het plafond een matte, witte muurverf die zeer goed dekt als basis. Hieroverheen kun je een gekleurde verf gebruiken als afdeklaag. Bespaar bij muur- en plafondverf liever niet op de kosten. Hoe beter de verf, hoe beter deze dekt. Goedkope verf moet in meer lagen aangebracht worden dan kwaliteitsverf. Dit geldt ook voor de materialen. Je zult zien dat een goede verfkwast en -roller de verf beter verdelen. Ergernissen aan loszittende kwastharen die continu uit de verf gehaald moeten worden, zul je op deze manier voorkomen.

Dit heb je nodig:

  • Grondverf (goed dekkende muurverf)
  • Eventueel gekleurde verf als deklaag
  • Een kwast voor de randen
  • Een vachtroller met telescoopsteel (verlengstok)
  • Een verfbak met verdeelrooster
  • Afdekfolie
  • Voldoende en kwalitatief goede schilderstape.

Dit heb je nodig bij het schilderen van je plafond

De schilderbeurt goed voorbereiden

Zorg dat je écht alles afdekt. De verf, ook van goede kwaliteit, drupt en vliegt namelijk in de rondte. bij voorkeur is de kamer helemaal leeg, maar als dit niet realistisch is, dan zorg dan dat je de vloer, meubels en ook de ramen goed afdekt. Komt er toch verf op een plek waar je het niet wilt, verwijder deze dan onmiddellijk voordat de verf opdroogt.

Maak het plafond stofvrij en vetvrij met een ontvetter. Verf hecht veel beter op een schone ondergrond. Achtergebleven stof of spinnenwebben zullen zich mengen in de verf. Dit is niet alleen vervelend tijdens het schilderen, maar het ziet er ook nog eens lelijk uit.

Behandel vlekken en scheuren voor het verven met voorstrijk. Gebruik ook, afhankelijk van de staat en het materiaal van het oude plafond, een fixeermiddel. Laat deze goed drogen voordat je gaat schilderen.

Heb je last van een lekkage? Zorg er dan voor dat deze eerst goed verholpen is. Anders is al het harde werk van de verfbeurt straks voor niets geweest.

Beschadigingen en oneffenheden moeten voor het schilderen van het plafond goed worden aangepakt. Dicht de gaatjes en pak scheuren aan met een geschikt middel.

Schakel vervolgens de stroom uit en verwijder alle plafondverlichting. Ja, ook de spotjes moeten eraan geloven. Je kunt er ook voor kiezen om alle verlichting af te plakken. Lampenkappen kun je eventueel bedekken met plastic folie. Plak ook de rand met de muren goed af. Heb je behang? Gebruik dan speciale schilderstape die het behang niet zal beschadigen.

Plafond schilderen: een goede voorbereiding is het halve werk

Het plafond schilderen

Schilder het plafond bij voorkeur bij daglicht. Begin aan de donkerste kant van de ruimte. Mocht je dan toch langer bezig zijn dan gedacht, dan behoud je zoveel mogelijk daglicht voor het einde van de klus.

Houdt de kamer koel zodat de verf niet te snel droogt en open de ramen voor frisse lucht.

Verf eerst de randen rondom met een kwast. Haal de vachtroller pas op het laatste moment uit het plastic. Pro-tip: rol over een stuk schilderstape om loszittende deeltjes en pluisjes te verwijderen.

Vervolgens giet je voldoende verf in een verfbak, doop de vachtroller in de verf en rol deze uit op het rooster voor een evenredige verdeling van de verf op de roller. Met behulp van de telescoopsteel rol je het plafond schuin voor je uit (niet direct boven je hoofd).

Deel het plafond op in denkbeeldige vlakken. Laat deze met één rolbaan overlappen en schilder in twee richtingen. Maak het hele plafond in één keer af zonder te stoppen. Als de verf opgedroogd is voordat je verdergaat, dan zie je achteraf kleurverschil.

Nadat de grondlaag goed is gedroogd, kun je het plafond in een kleur verven. Waarschijnlijk moet je deze laag twee keer aanbrengen. Gebruik ook nu weer voldoende verf. Gebruik je te weinig, dan wordt het eindresultaat vlekkerig. Gebruik je te veel, dan krijg je druppels. Schilder het plafond tweemaal in tegengestelde richting.

Het plafond schilderen

Achteraf

Zo, dat zit erop! Je hoeft nu in elk geval niet meer boven je macht te werken. Het is nu tijd om de afplaktape te verwijderen. Doe dit wanneer de verf nog nat is, anders trek je de opgedroogde verf weer los en hou je lelijke randen over. Bij voorkeur doe je dit binnen een uur na het schilderen. 

Alleen nog maar opruimen. Uitgedroogde verfbakjes, lege blikken en gebruikte kwasten mogen bij het huishoudelijk restafval gedeponeerd worden. Restjes verf en natte bakken lever je in bij het Klein Chemisch Afval. Wil je het materiaal nog eens hergebruiken? Dan kun je ze het beste reinigen in water en ze in de schoongemaakte verfbak leggen om op te drogen. Ook nog eens lekker duurzaam!

Een kleur kiezen voor het plafond

Wit is nog altijd de meest gekozen kleur voor het plafond. Door wit te gebruiken ziet de kamer er groter, hoger en fris uit. Wit hoeft echter lang niet altijd de meest geschikte kleur voor een ruimte te zijn. Er zijn, ook voor het plafond, vele opties.

Welke kleur verf voor je plafond?

Een donker plafond, in donkergrijs of zelfs een variatie van zwart, maakt de kamer intiemer en stijlvol. Bovendien voelt een grote kamer wat minder massaal aan. Een stijlvolle kamer met een donker plafond kan ook heel dramatisch zijn, maar wel op een goede manier. Als je muren en plafond een donkere kleur krijgen, zorg dan wel voor licht gekleurde meubels.

Plameco spanplafonds: zwart spanplafond in de badkamer en slaapkamerHier hebben onze klanten het aangedurfd om een zwart spanplafond te laten installeren in de badkamers en slaapkamer. Voor een stijlvolle, luxe look.

Een kamer waar het plafond dezelfde kleur heeft als de muren voelt ‘grenzeloos’ en daardoor groter. Het plafond kan ook juist een iets lichtere kleur krijgen dan de muren. Dit zorgt ervoor dat de ruimte hoger lijkt en het staat net wat speelser dan een standaard witte ruimte.

Wit spanplafond in de keuken en eetkamer met spots en hanglampen en geïntegreerd akoestisch materiaalHier kozen onze klanten voor een tijdloos wit spanplafond in de keuken en eetkamer.

Een houten plafond kan natuurlijk ook!

Nooit meer het plafond schilderen met een Plameco spanplafond

Klinkt het plafond schilderen toch wel als een grote klus? Of is je plafond te erg beschadigd om nog te schilderen? Dan kun je ook kiezen voor een Plameco spanplafond. Onze plafonds worden gemaakt van hoogwaardig kunststof dat ongeveer 5 centimeter onder het bestaande plafond gespannen en is beschikbaar in ruim 150 kleuren en kleurcombinaties. Ze zijn onderhoudsvrij en je kunt je creativiteit de vrije loop laten wat betreft verlichting.

verschillende soorten spanplafonds van Plameco in zwart, grijs en wit met ledverlichtingHier zie je spanplafonds in wit, grijs en zwart.

Je kan alle grote meubels gewoon laten staan en hoeft niets af te dekken. Er is ook geen rommel achteraf, geen hak- en breekwerk en de klus is binnen een dag geklaard. Het allerbeste? Het plafond schilderen is met een spanplafond van Plameco verleden tijd!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag onze gratis brochure aan voor meer informatie of neem contact met ons op!

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer