Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Morgen lichter wonen

Daglicht. Bepalend voor onze biologische klok

Ons lichaam functioneert het beste als het in balans is met de natuur. Maar de tijden waarin we het grootste deel van de dag buiten doorbrachten, zijn voorbij. De moderne mens woont en werkt voornamelijk binnen. Daar ontbreekt het ons aan zonlicht, dat bepalend is voor onze biologische klok. Uit onderzoek blijkt dat onze hormoonhuishouding daardoor flink in de war kan raken. De natuurlijke opbouw van cortisol, melatonine en adrenaline, de hormonen die belangrijk zijn voor een gezond slaapritme, raakt daardoor verstoord. De gevolgen zijn enorm. We slapen slechter, we worden zwaarder, we worden vaker getroffen door hartinfarcten en er gebeuren meer ongelukken.

De beste oplossing is natuurlijk om meer tijd in de frisse lucht door te brengen. Maar het hectische dagelijkse leven zit ons daarbij vaak in de weg. Uit bed, in de auto naar je werk en ‘s avonds op dezelfde manier weer terug naar huis. In de zomer gaat het nog, maar in de winter nemen we daardoor te weinig daglicht tot ons. 

Daglichtlampen. Boost voor gezondheid en welzijn

Daglichtlampen hebben dankzij de inzet van moderne LED-technologie een bijzonder hoog lux-gehalte. Ze simuleren daarmee het daglicht en het effect daarvan op ons lichaam.

Lux, wat is dat nu weer? Lux is de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak straalt. Ter vergelijking: op een zonnige zomerdag stralen 100.000 lux op ons lichaam. Op een grauwe winterdag slechts 3000 lux. Gewone kamerverlichting heeft een lichtintensiteit tussen 300 en 500 lux. 

Daglichtlampen geven 10.000 lux af. Dat is de hoeveelheid licht die ons op een stralende zomerdag in de schaduw bereikt. Midden in de herfst of winter brengen daglichtlampen de intensiteit van de zomerzon dus het huis binnen. Mooi, toch?

Maar niet alleen de lichtintensiteit (gemeten in lux) van daglichtverlichting heeft een positief effect op ons lichaam. Met 5.300 tot 6.500 kelvin bereiken daglichtlampen dezelfde kleurtemperatuur (kelvin) als daglicht. Daarbij speelt vooral het kleurelement blauw, de opkikker in het licht, een belangrijke rol voor onze gezondheid.

Het blauwgehalte in licht is dus belangrijk. Waarom? Het aandeel blauw in licht wordt door bepaalde receptoren in ons oog opgenomen. Daardoor wordt de productie van melatonine, het slaaphormoon, geremd en tegelijkertijd wordt het omzetten van dit hormoon naar serotonine, het gelukshormoon, bevorderd. Dat betekent voor ons ’s ochtends fris wakker worden en de hele dag fit blijven. 

En ’s avonds?  Dan hebben we voor het omgekeerde effect meer rood licht nodig. Een slaapmutsje in de vorm van licht. Daardoor kunnen we beter in- en doorslapen zonder problemen. Om de overgang van dag- naar avondverlichting te garanderen, is het belangrijk dat daglichtverlichting in intensiteit (lux) en temperatuur (kelvin) naar keuze gedimd kan worden.

Zo kan onze biologische klok en daarmee het natuurlijke ritme van ons lichaam eenvoudig weer in balans worden gebracht. Het resultaat?

  • We slapen beter en worden ’s morgens fitter wakker
  • We voelen ons fitter, actiever en gezonder
  • Ons humeur verbetert

Plameco plafond inschakelen. Geniet van het daglicht

Daglichtlampen in Plameco plafonds helpen een chronisch gebrek aan daglicht te verminderen. Met 6.000 kelvin bieden ze dezelfde kleurtemperatuur als daglicht en met 10.000 lux een lichtintensiteit die onze zintuigen activeert. Daglichtlampen kunnen op verschillende manieren in de vorm van LED-strips, spotjes of als grote lichtvlakken in Plameco plafonds worden geïntegreerd. Alle lichtopties zijn eenvoudig te dimmen. Als lichtelement boven het keukeneiland, als ruimtevullend licht in de badkamer of als smaakvolle lichtstrip in de woonkamer: met Plameco breng je meer daglicht in je dagelijks leven. 

Feiten:

  • Conventionele verlichting kent geen blauwe elementen: deze zorgen juist voor een opkikker
  • Als we te weinig blauw licht tot ons krijgen, heeft dat een negatieve invloed op onze gezondheid en welzijn
  • Daglichtlampen simuleren het positieve effect van daglicht op ons lichaam
  • Voor een gezonde slaap moet de daglichtverlichting in lichtintensiteit en kleurtemperatuur te dimmen zijn
  • Daglichtplafonds van Plameco zijn veelzijdig inzetbaar, eenvoudig te dimmen en ze verminderen effectief de gevolgen van het gebrek aan daglicht. 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer