Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Deel 2: Gezond licht op je werkplek met HCL

Human Centric Lighting op kantoor

Licht bepaalt ons dagritme. De wisseling van licht naar donker stuurt niet alleen onze biologische klok, maar heeft ook invloed op onze gezondheid en ons geluksgevoel. De meeste mensen brengen ongeveer 80 procent van hun dag door in binnenruimtes en staan daardoor niet in directe verbinding met natuurlijk daglicht. Vooral op werkdagen zitten we het grootste deel van de dag onder kunstlicht. Dat beïnvloedt op allerlei manieren onze productiviteit, ons welzijn en onze persoonlijke omgeving.

De afgelopen jaren is uitgebreid onderzocht hoe je tegenwicht kunt bieden aan de negatieve effecten van kunstlicht en hoe je met kunstlicht de eigenschappen van natuurlijk zonlicht kunt nabootsen. Met succes!

De ontwikkeling van Human Centric Lighting (HCL) is een ware doorbraak in lichttechnologie. Het biologisch werkzame verlichtingsconcept zet de gebruiker centraal. Met HCL wordt voortdurend het juiste licht aangepast aan de leef- of werksituatie van dat moment. Er wordt bij deze aanpak gekeken naar het geheel, waardoor natuurlijke lichtbronnen zoals ramen (voor zover ze aanwezig zijn) ook in het lichtplan worden betrokken. De sterkte van de verlichting en de kleurtemperatuur van het licht zijn gebaseerd op het natuurlijk verloop van de dag. Van activerend koud licht in de ochtend naar warm licht in de avonduren.

Dankzij deze aanpak heeft de visuele, emotionele en biologische werking van licht een langdurig positief effect op onze gezondheid, ons welzijn en onze prestaties.

 


Hoe werkt Human Centric Lighting?

  • Visueel

Werk wordt makkelijker als je het goed kunt zien. Human Centric Lighting zorgt voor optimaal licht dat kan worden aangepast aan verschillende taken en voldoet aan alle DIN-normen voor werkplekken. Goed zien zonder veel inspanning staat daarbij centraal.

  • Biologisch

Licht heeft een duidelijk en bewezen effect op het menselijke bioritme. HCL baseert zich op het natuurlijk verloop van daglicht. Aan de hand daarvan wordt een aantal verlichtingsscenario’s ingesteld, dat automatisch wisselt of naar eigen smaak of behoefte kan worden aangepast. Daarbij worden elementen als lichtkleur en lichtsterkte optimaal geregeld, waardoor licht een positief effect heeft op het slaap- en waakritme van de werknemers en op hun prestaties.

  • Emotioneel

De visuele omgeving waarin mensen zich bevinden, heeft invloed op hun gevoelens. Licht speelt in deze omgeving een belangrijke rol. Zo wordt het gevoel van mensen beïnvloed door een gelijkmatige verdeling van het licht en factoren als lichtkleur en lichtsterkte. Als HCL op de juiste manier wordt ingezet, dan bevordert het plezier en tevredenheid, maar ook rust en balans en het voorkomt stress.

  • Doelgericht

De mens staat centraal bij het HCL-concept. De verlichting wordt doelgericht aangepast aan de behoefte van de persoon, de situatie waarin hij of zij zich bevindt, het moment van de dag en het seizoen.

  • Langdurig

Door de visuele, biologische en emotionele effecten van HCL, heeft dit type licht een langdurig positief effect op ons zichtcomfort, ons bioritme en daarmee concreet op onze gezondheid, ons welzijn en onze productiviteit.

Leer meer over de werking van HCL in het eerste deel van onze blogserie over Human Centric Lighting: Deel 1: Wat is Human Centric Lighting?

 

Welke voordelen heeft Human Centric Lighting in kantoorruimtes?

1. Terug naar een natuurlijk bioritme – gelukkige medewerkers

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het gebruikelijke kunstlicht verstoort ons natuurlijke dag- en nachtritme, omdat lichtkleur en felheid niet aan het daglicht en de persoonlijke lichtbehoefte van de gebruiker zijn aangepast. Dat heeft negatieve effecten op slaap, energie, concentratie en veel andere lichaamsfuncties. Met Human Centric Lighting benader je het natuurlijke bioritme, omdat de verlichting in de loop van de dag automatisch van koud naar warm licht verandert, net als echt daglicht.

Als je je werkdag begint met koud licht, ga je fitter van start. Wit-koud licht wordt ook na de lunch ingezet, als het prestatievermogen een natuurlijk dieptepunt bereikt. De lichtkleur verandert daarentegen later op de middag langzaam in een gele warme tint. Daardoor gaan de werknemers ontspannen naar huis, ze slapen beter en iedereen begint goed uitgerust aan de volgende werkdag. De intelligente combinatie van HCL en natuurlijk licht zorgt voor een gezond leven dat aansluit bij het natuurlijke dag- en nachtritme.

Zo zou een lichtscenario eruit kunnen zien:

Kalenderweek 46

  • 7:00 tot 8:30 uur (het begin van de werkdag): de verlichting staat op 100 procent. De lichtkleur is wit: iedereen begint fris en fit aan het werk.
  • 8:30 tot 12:00 uur (kerntijd 1): de verlichting wordt langzaam gedimd tot 80 procent, omdat de invloed van het binnenkomende daglicht de ontbrekende 20 procent aanvult. De lichtkleur is neutraal: het concentratievermogen is hoog.
  • 12:00 tot 13:00 uur (lunchpauze): de kantoorverlichting daalt naar 60 procent. De kantine is warm en minder fel verlicht. De lichtkleur is geel: perfect voor een ontspannen lunch en goede gesprekken.
  • 13:00 tot 14:00 uur (kerntijd 2): de verlichting wordt tijdelijk weer op 100 procent felheid gezet, om de middagdip te vermijden. De lichtkleur is wit: lang leve de concentratie!
  • 14:00 tot 16:30 uur (de eerste werknemers beginnen zich klaar te maken om naar huis te gaan): de verlichting is alleen nog op bepaalde plekken nodig, de lichtintensiteit is alleen hoog boven de bureaus die nog in gebruik zijn. De lichtkleur is neutraal tot geel: de dag loopt langzaam op zijn einde.

2. Meer focus en energie – efficiëntere werknemers

Een natuurlijk lichtritme dankzij HCL zorgt niet alleen voor een betere gezondheid, maar verhoogt ook de efficiëntie van het werk. Met het juiste licht kunnen mensen zich beter op hun werk concentreren en hun energiereserves beter inzetten.

HCL, mits ingezet op een goede manier en in de juiste proporties, geeft net als daglicht een gevoel van frisheid, fitheid en daadkracht. Het bevordert de productie van het zogenoemde gelukshormoon serotonine. Uit onderzoeken blijkt dat mensen energieker en meer geconcentreerd zijn als ze bij koud licht, dat lijkt op daglicht, werken.

Koud daglicht onderdrukt de productie van het hormoon melatonine. Dat is de stof die helpt bij het inslapen. Als je echter de hele dag aan koud licht wordt blootgesteld, word je onrustig. Afwisseling tussen warm en koud licht is daarom aan te bevelen.


3. Plezieriger werken – gemotiveerde werknemers

Als de eerste twee voordelen je al vrolijk stemmen, dan vind je dit derde tussenkopje vast niet verrassend. HCL ondersteunt het natuurlijke bioritme en zorgt zo daadwerkelijk voor meer plezier in je werk.

Het staat buiten kijf dat werknemers die met plezier werken, beduidend beter gemotiveerd zijn en betere prestaties leveren. Dat geldt zeker voor kantoorbanen, waar stress, eentonigheid, klachten door lang zitten en het eeuwige staren op het beeldscherm voortdurend op de loer liggen. Human Centric Lighting helpt hierin balans te brengen. En dat bevordert het werkplezier van iedereen!


4. Minder (langdurig) ziekteverzuim – gezondere werknemers

Een ongezonde werksfeer kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en hoog ziekteverzuim. Ontevredenheid over het werk doet de rest en leidt soms zelfs tot overspannenheid en burn-outs. Dat is jammer, vervelend en kost veel geld. Alle bovengenoemde voordelen van HCL betekenen echter: minder (lang) ziekteverzuim onder je personeel.

Human Centric Lighting zorgt op kantoor dus niet alleen voor goed en aangenaam licht. Het draagt door zijn visuele, biologische en emotionele effecten bij aan de gezondheid en tevredenheid van de werknemers. Dit resulteert in besparing van kosten en inspanningen, dat onverwacht ziekteverzuim nu eenmaal met zich meebrengt.

Wie voelt zich door zoveel voordelen niet aangesproken? HCL heeft voordelen voor iedereen!

 

Spanplafonds. Verlichting. Akoestiek. Een totaaloplossing.

Het voordeel van spanplafonds is dat alle soorten van verlichting overal in de plafondconstructie geplaatst kunnen worden, volledig onafhankelijk van stroomaansluitingen en verdeelkasten. Daardoor kun je een efficiënt lichtplan maken, dat individuele voorkeuren voor werkplekken en algemene wensen rond verlichting optimaal met elkaar combineert.

Als de effecten van licht op het menselijk lichaam vanaf het begin in het planningsproces worden meegenomen, profiteren werknemers doordat ze zich geestelijk en lichamelijk goed voelen. Daardoor kan de productiviteit van je bedrijf aanmerkelijk verbeteren. Of het nu gaat om het kantoor, de handel, de logistiek of de fabriek – biodynamische, moderne en efficiënte lichtoplossingen zijn succesvol in alle bedrijfstakken.

Plameco is dé partner voor HCL. Van het lichtplan tot de montage tot de gebruiksinname: bij Plameco helpen we je bij het hele proces. Met vakkennis, jarenlange ervaring en een voorliefde voor praktische oplossingen staan wij onze klanten graag met raad en daad bij.

Wil jij profiteren van de vele voordelen van Human Centric Lighting? Bestel dan onze gratis brochure. Of maak vrijblijvend een afspraak. Onze vakmensen adviseren je met plezier.

Meer informatie over verschillende verlichtingsoplossingen van Plameco vind je op onze website onder het thema Verlichting. Als je ook belangstelling hebt voor akoestiek en spanplafonds, dan kun je terecht op de pagina Akoestiek en spanplafonds in kantoren.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer