Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Het plafond verlagen in 7 stappen

In deze blog bespreken we voor de doe-het-zelvers de meest gebruikte methode voor het zelf monteren van een (iets) verlaagd plafond: gipsplaten.

Ben je een groot fan van doe-het-zelven en klussen? Dan houden wij je niet tegen!

Wat is het nut van een verlaagd plafond?

Er zijn veel redenen om je plafond te verlagen: je bespaart op verwarmingskosten en met een verlaagd plafond kun je de geluidsisolatie en akoestiek verbeteren, vides of opslagruimtes creëren (ideaal voor kleine huizen). Achter plafonds kun je leidingen en kabels verbergen en een hele hoge kamer knusser maken.

Het is niet te doen om een plafond in je eentje te monteren. Zorg er altijd voor dat je hulp hebt van iemand anders.

Houd er ook rekening mee dat deze klus waarschijnlijk enkele dagen in beslag neemt en dat je de kamer volledig moet leeghalen.

Afvinklijstje voor het monteren van je plafond

  1. Methode en materiaal kiezen
  2. Meten, berekenen, materiaal aanschaffen, checken of je het juiste gereedschap hebt. Zo niet? Dan moet je dat kopen of huren
  3. Aftekenen, uitlijnen van de profielen en op de juiste hoogte vastschroeven
  4. Directhangers bevestigen (let op dat ze voldoende draagkracht hebben!), afstand tussen de latten van het frame bepalen
  5. Frame monteren (basislatten en dragende latten)
  6. Plafondplaten op maat snijden en bevestigen
  7. Voegen en boorgaten opvullen en gladstrijken

1. Methode en materiaal kiezen

Voor de meest gebruikelijke doe-het-zelf-methode, de gipsplatenvariant, worden tegenwoordig meestal montagebouwprofielen en zogenoemde directhangers gebruikt. Daarmee kun je een licht verlaagd plafond tussen 4 en 12,5 cm realiseren. Zelf getimmerde houten instructies zijn geschikt voor alle hoogten, maar daarvoor heb je wel een beetje vakkennis nodig. Het belangrijkste is dat er een stabiele en draagkrachtige constructie ontstaat.

Plameco Spanplafonds: directhanger voor het verlagen van plafonds

2. Meten, berekenen, goed materiaal en gereedschap regelen

Bij het opmeten van het plafond moet je opletten of het oorspronkelijke plafond wel echt vlak is, dus overal even hoog is en of de aansluitende muren en hoeken allemaal haaks op het plafond staan. Meestal is dat namelijk niet het geval. Daar moet je dus bij je berekeningen goed rekening mee houden.

Plameco Spanplafonds: opmeten van het plafond bij verlaging met gipsplaten

Het plafond monteren met directhangers is over het algemeen gemakkelijker dan met een houten frame. Met de eerste methode kun je afwijkende centimeters en hoeken beter compenseren.

Tussen berekening en aankoop mag niet te veel tijd zitten, want ook de bouwmarktprijzen zijn niet bepaald stabiel. Richtlijnen voor de kosten (berekend in april 2022): frame ca. € 10,00/m², gipsplaten ca. € 5,00/m², panelen en planken tussen € 10,00 en € 20,00/m² + (eventueel) isolatie, schroeven en pluggen.

Voordat je naar de bouwmarkt gaat om je materiaal aan te schaffen, kun je het beste eerst ook nog even je gereedschap checken. Wat je in elk geval nodig hebt: een goede blikschaar en een accuschroevendraaier met instelbaar draaimoment.

3. Aftekenen, profielen uitlijnen en op de juiste hoogte vastschroeven

Heb je alles? Dan kun je nu op de muur aftekenen waar de profielen aan de zijkanten moeten komen en die waterpas op de gewenste hoogte aan de muur schroeven. Een lange waterpas is daarbij onmisbaar!

4. Directhangers bevestigen, afstanden tussen de latten van het frame vastleggen

Nu monteer je de directhangers. Let daarbij op de door de fabrikant aangegeven draagkracht. Leg de afstanden voor de latten in het frame vast. Afstand tot de wand aan de zijkant max. 15-20 cm, aan de profielen 50-80 cm.

Plameco Spanplafonds: afstancden van de latten vastleggen bij verlaagd gipsplafond

5. Frame monteren (basislatten en draaglatten)

Nu kun je de basislatten monteren. De draaglatten, dus het frame dat later het nieuwe plafondmateriaal draagt, zet je dwars over de basislatten vast. Op de plekken waar basis- en draaglatten elkaar raken, moet je ze met kruisverbindingen vastzetten.

Als je ook isolatiemateriaal wilt aanbrengen (als isolatie en geluidsdemper), moet je dat nu doen. Niet vergeten damp-remmende folie aan te brengen.

Plameco Spanplafond: kamerplafond isoleren

6. Plafondplaten snijden en monteren

Het op maat snijden van plafondplaten is een precies karweitje, als je tenminste wilt voorkomen dat je te veel afval overhoudt.

Gipsplaten kun je het beste met een stanleymesje kerven en dan op de scherpe kanten afbreken. De achterliggende papierlaag snijd je weer met het stanleymes. Leg de platen precies passend tegen elkaar (het beste doe je dat met zijn tweeën) en zet ze met schroeven vast, met steeds een onderlinge afstand van ongeveer 15 centimeter, dwars op de draaglatten van het frame.

Plameco Spanplafond: gipsplafondplaten snijden

Ja, dat zijn héél veel schroeven! Begin in een hoek. Omdat gipskarton nogal zacht materiaal is, kun je voor het schroeven het beste de accuschroevendraaier met instelbaar draaimoment gebruiken. Anders maak je veel te grote gaten of kunnen schroeven helemaal verdwijnen.

Tussen de afzonderlijke platen moet je 1 millimeter afstand houden, zodat er later genoeg voegmiddel tussen kan. Bij de muren laat je iets meer ruimte over. Deze spleten worden namelijk anders gevuld, zie hier beneden.

7. Voegen en boorgaten dichtsmeren en gladstrijken

Bijna klaar! Maak je nieuwe verlaagde plafond grondig schoon voordat je aan het dichtsmeren van de voegen begint. Verlijmd voegband kan scheuren voorkomen. Eén keer voegen is meestal niet genoeg, omdat voegmiddel krimpt. Let goed op dat je de troffel ook altijd schoon houdt. Nu moet je geduldig wachten tot alles droog is. Alles kurkdroog? Dan kun je nu de voegen met de hand en schuurpapier gladstrijken.

Plameco Spanplafond: plafond voegen

Vanaf hier kan je je nieuwe plafond behandelen zoals je oude plafond. Maar omdat gips heel absorberend is, moet je een goede deklaag aanbrengen voor je gaat schilderen of behangen. Dat kun je trouwens ook doen voor je de platen aanbrengt. De aansluiting aan de wanden voeg je met elastisch voegmiddel waar je nog overheen kunt schilderen.

Als je veel ervaring hebt met hout, durf je het wellicht ook aan om het plafond aan een houten frame te hangen. Dan kun je de afstand tussen het oorspronkelijke plafond en het verlaagde plafond veel groter maken. Het basisframe schroef je dan direct aan het plafond en de kabels kun je daar langs leggen en bevestigen. Bij een grote afstand tussen plafond en laag plafond kan het ook nodig zijn extra verticale latten aan de wand te monteren. Allemaal niet heel eenvoudig…

Dat kan simpeler!

Spanplafonds zijn een snel, duurzaam en onderhoudsarm alternatief voor gipsplafonds.

Plameco Spanplafond: alternatieven voor gipsplafonds. Woonkeuken met wit spanplafond, inbouwspots en geïntegreerd lichtelementWoonkeuken met wit spanplafond, inbouwspots, hanglampen en geïntegreerd lichtelement met biodynamische verlichting.

Als je je verlaagde plafond door Plameco laat monteren, ziet je afvinklijstje er al een stuk korter uit:

  1. Samen met de Plameco adviseur plan je je nieuwe plafond (en de toepassingen die je in je plafond wilt integreren) en je maakt een montage-afspraak
  2. Een nieuw Plameco spanplafond is meestal klaar binnen één dag. En je kunt alle meubels gewoon laten staan.

Plameco spanplafonds: alternatieve voor gipsplaten. Keuken met wit spanplafond, omlopende verlichting plafondelement boven kookeilandKeuken met wit spanplafond en verlicht vlak boven het kookeiland.

Je hoeft dus zelf niets te doen, maar je krijgt wel een perfect resultaat! Het Plameco plafondmateriaal is CE-gecertificeerd, uiterst duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Het is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes en schimmelwerend.

Plameco spanplafond: alternatieven voor gipsplafonds. Woonkamer wit spanplafond omlopende led-stripWoonkamer met wit spanplafond, omringd door een led-strip.

Je fantasie kent geen grenzen bij de inrichting van een ruimte: effen of gemarmerde plafonds, doorschijnende of fotoplafonds… wie weet eindigt jouw plafond wel als inspiratiebron op onze website!

Plameco spanplafonds: alternatieven voor gipsplafonds. fotoplafond wolken en bloemenmotief.Fotodecken mit Wolken- und Blumenmotiven.

Naar wens kan Plameco geluidsabsorberend materiaal, verlichting (met supermodern lichtplan), ventilatoren of afzuigsystemen en/of luidsprekers in je nieuwe spanplafond integreren.

Plameco spanplafond: Alternatieven voor gipsplafonds. Badkamer met donker spanplafond, omlopende ledverlichtingBadkamer met donker plafond en langs de wanden dimbare ledverlichting.

Meer wooninspiratie nodig?

Vraag dan meteen de gratis spanplafondbrochure aan met nog veel meer inspirerende projectfoto’s.

Gratis brochure aanvragen

Plameco plafonds: Advies alternatieven voor gipsplafonds

Bespreek je je woonideeën liever persoonlijk?

Maak dan eenvoudig een afspraak met een Plameco-adviseur bij jou in de buurt en laat je vrijblijvend adviseren over:

Afspraak maken

Ontvang vrijblijvend informatie over verlaagde plafonds van Plameco en laat je verrassen. Eén telefoontje is genoeg.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer