Plafondverlichting keuken: waar moet u op letten?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Plafondverlichting keuken: waar moet u op letten?

Een keuken kan in huis zóveel verschillende functies hebben. Het kan een plek zijn waar alleen wordt gekookt, maar afhankelijk van de grootte kan er ook worden gegeten, gelezen of een spelletje worden gedaan aan de keukentafel. Waar u de keuken ook voor gebruikt, goede verlichting die past bij de activiteit is essentieel in deze veelzijdige ruimte. Waar moet u bij verlichting in de keuken allemaal op letten?

Plafondverlichting voor verschillende functies

In de keuken wordt gekookt en vaak ook gegeten. Voor deze functies is hele andere verlichting nodig. Ten eerste is er algemene keukenverlichting nodig. Dit houdt centrale plafondverlichting in die kan bestaan uit één lamp of verschillende, goed te richten spots. Deze verlichting wordt aangedaan wanneer men de keuken binnenloopt om bijvoorbeeld iets te pakken. Daarnaast moet er directe, sterke verlichting zijn direct boven de plek waar men kookt, omdat u anders in uw eigen schaduw staat te koken. Tenslotte kan er boven de eettafel wat zachtere verlichting zijn, zodat het gezellig is om te eten.

Plafondverlichting in een kleine keuken

In een klein keukenplafond kunt u in principe de verlichting voor uw gehele keuken kwijt. U kunt verschillende richtbare spots laten plaatsen, waarvan er een aantal als algemene keukenverlichting dienst doen en een aantal direct op het kookgedeelte en aanrecht schijnen.

Aangezien er in een kleine keuken meestal geen plaats is om te eten, bent u met een aantal goede spots snel klaar. Hoe verleidelijk een grote tl-balk in een kleine keuken ook is, kies liever voor energiezuinige en prettige led-verlichting.

Kleine keuken inrichten

Plafondverlichting in een grote keuken

In een grote keuken zal meer gebeuren en daar is aangepaste plafondverlichting van groter belang. Onder de keukenkastjes of aan het plafond kunnen led-strips of spots geplaatst worden die direct licht op het aanrecht en kookgedeelte werpen. Let hierbij goed op het materiaal waar uw aanrechtblad van gemaakt is en hoeveel licht het weerkaatst. Boven de plek waar uw Quooker of waterkoker staat is uiteraard veilige verlichting extra belangrijk.

Algemene plafondverlichting zorgt ook in een grote keuken voor snelle toegankelijkheid en algeheel sfeerlicht. Een toegevoegde functie krijgt echter de eettafel, met zachter licht waarbij prettig gegeten of gelezen kan worden. Ook een mooie buffetkast met bijvoorbeeld antieke borden verdient een eigen spot.

Grote keuken inrichten

Verlichting boven een kookeiland

Heeft u een kookeiland in de keuken? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van dimbaar licht. Zo heeft u goede, sterke verlichting tot uw beschikking wanneer u kookt, maar kunt u het licht wat zachter maken wanneer u eet aan het kookeiland of gezellig zit met een glaasje wijn.

Voordelen van plafondverlichting in een Plameco spanplafond

Een oud keukenplafond is vaak lelijk geworden door scheuren of vochtplekken. Bij het plaatsen van een mooie, nieuwe keuken wordt meestal wel een nieuwe vloer gekozen, maar het plafond wordt vergeten en er kan sprake zijn van slechte, onhandige verlichting.

Natuurlijk kunt u nieuwe plafondverlichting aanbrengen op uw oude plafond, maar vooral als dat plafond lelijk en verouderd is, kunt u ook een Plameco spanplafond overwegen. Een Plameco spanplafond is bacterie- en schimmelwerend en uiteraard bestand tegen warmte en vocht. Vooral omdat er veel vet vrijkomt bij het koken, is een Plameco spanplafond zeer handig, omdat het zo gemakkelijk schoon te houden is. De plafondverlichting die geïntegreerd kan worden is natuurlijk ook bestand tegen aanslag en stoom en gemakkelijk te reinigen.

Bij het plaatsen van een nieuw plafond hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u nog maanden gruis uit alle hoeken en gaten zult moeten halen, want een Plameco spanplafond wordt in één dag onder uw bestaande plafond geplaatst. Er is geen hak- en breekwerk nodig en alle plafondverlichting kan precies zoals gewenst verwerkt worden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van verlichting in uw keukenplafond? Neem dan gerust contact met ons op!

Plameco spanplafond in keuken met balken


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"