Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 25 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
8.9 van 2363 beoordelingen

Stappenplan: Welke plafondbekleding is geschikt?

Wist je dat het plafond een belangrijk onderdeel van een kamer is? Met welk materiaal je het plafond bekleedt, is voor een groot deel bepalend voor de sfeer in de ruimte. Mogelijkheden zijn er tegenwoordig genoeg, maar wat is voor jou de beste keuze? Met dit stappenplan kom je erachter welke plafondbekleding vooor welke ruimte geschikt is. 

Stap 1: Welke stijl past bij jouw huis?

Ga je voor een landelijke stijl, modern of toch voor klassiek? Kijk daarbij niet alleen naar je persoonlijke voorkeuren, maar ook naar het karakter van het huis. Een strak en modern interieur past minder goed bij een herenhuis van begin 20e eeuw, terwijl een chic interieur weer minder past bij een moderne nieuwbouwwoning. 

Stap 2: Plafondbekleding, voor welke kamer?

Klinkt als een 'open deur-vraag', maar toch is het goed om hiernaar te kijken. Voor een badkamer heb je plafondbekleding nodig dat bestendig is tegen vochtige ruimtes, in de woonkamer of slaapkamer is dat geen vereiste. Bedenk dus in wat voor kamer het plafond komt en wat het plafond te verduren krijgt in een ruimte. 

Isolatie en akoestiek van een ruimte zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een slaapkamer in de hoek op een bovenverdieping heeft een betere isolatie dan een kamer middenin de woning. Bij een rijtjeshuis is akoestiek weer belangrijker, omdat je geen ruzie met de buren wilt. 

Welk materiaal kies je? 

Als je weet welke stijl je zoekt, dan kun je gaan kijken naar het soort materiaal dat het best bij jouw plafond past. Tegenwoordig is er genoeg keuze en hoef je echt geen genoegen meer te nemen met een standaard plafond. We geven je een aantal voorbeelden:

Gipsplaten

De meeste mensen kiezen voor gipsplaten die al dan niet worden afgewerkt met pleisterwerk. Het past bij elke stijl, is relatief makkelijk zelf aan te brengen en er zijn speciale, groene platen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. 

Aluminium

Minder bekend, maar wel uniek. Aluminium is modern en geeft de ruimte een licht industriële look. Het is geschikt voor de plafondbekleding van de badkamer of voor de keuken, aangezien het vochtbestendig is. Een nadeel kan zijn dat een aluminium plafond redelijk kostbaar is. 

Hout

Bij een landelijke stijl wordt al snel gedacht aan een houten plafond. En terecht, want het sluit perfect aan bij deze stijl. Het hout geeft de kamer een warme, knusse uitstraling en past dus goed in de woonkamer of slaapkamer. Wanneer hout behandeld is of als je kiest voor exotisch hout, dan kun je het zelf in de badkamer gebruiken.

Kurk

Retro is in, net als kurk. Voor vloeren is het al langer een veel gebruikt materiaal, maar het kan ook zeker als plafond gebruikt worden. Kurk is een warm en milieuvriendelijk materiaal, heeft een isolerende werking en zorgt voor een goede akoestiek in de ruimte. Ideaal voor de woonkamer of een ruimte waar muziek een centrale rol speelt. 

Kunststof

Kunststof is er in verschillende soorten en maten. Je kunt voor platen kiezen of het laten spannen. Bij Plameco zijn we gespecialiseerd in spanplafonds Het voordeel is dat het oude plafond kan blijven zitten en dat het nieuwe plafond eronder geplaatst wordt. Verlichting, kabels e.d. kunnen eenvoudig weggewerkt worden, het past biji iedere stijl én wordt in één dag geplaatst. Daarbovenop is een Plameco plafond ook vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend. 

Stap 4: Hoe wordt het plafond gedecoreerd?

De laatste stap is het eventueel decoreren van je plafond en het plaatsen van verlichting. Bij decoratie wordt vaak gedacht aan ornamenten en sierlijsten. Dat kan, maar je kunt ook kiezen om bepaalde delen van het plafond te verlagen en te verlichten met ledverlichting. Je kunt ook met verschillende kleuren vlakken werken.

Weet je welke plafondbekleding je wilt hebben? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. We helpen je graag verder met professioneel en uitgebreid advies.